Raport: Interogatoriul lui Djohar Tsarnaev dezvăluie aspiraţii "jihadiste"

(DON EMMERT / AFP / Getty Images)

Trei oficiali americani au vorbit luni cu Associated Press despre rezultatele interogatoriului suspectului atentatului din Boston, Djohar Tsarnaev.

Oficialii, care au vorbit sub condiţia anonimatului deoarece nu au fost autorizaţi să discute public despre anchetă, au declarat că nu se crede că Djohar şi Tamerlan Tsarnaev ar avea legături cu grupuri teroriste.

Djohar Tsarnaev a comunicat cu poliţia în scris, deoarece nu putea să vorbească pentru că gâtul său a fost rănit în schimbul de focuri cu poliţia de săptămâna trecută, în care Tamerlan Tsarnaev, fratele său mai mare şi celălalt suspect au murit.

După interogarea tânărului în vârstă de 19 ani originar din Cecenia, oficialii susţin că fraţii au fost motivaţi de o versiune radicală a islamului şi de sentimente anti-americane. Unul dintre oficiali i-a numit persoane ce aspirau să devină jihadişti.

Tsarnaev a fost acuzat de folosirea unei arme de distrugere în masă. Dacă va fi condamnat, el ar putea fi executat. Interogatoriul a oferit suficiente detalii pentru "un caz puternic" împotriva lui, a afirmat unul dintre oficiali.

Tatăl băieţilor, Anzor Tsarnaev, a declarat vineri pentru reporteri din casa sa din Mahacikala, capitala regiunii ruseşti Daghestan din Caucazul de Nord, că el crede că fiii săi sunt nevinovaţi. "Cineva le-a înscenat asta; nu ştiu cine a făcut-o, dar cineva a făcut-o", a spus el într-un interviu înregistrat de CNN.

Bărbatul i-a numit pe poliţiştii care l-au împuşcat şi ucis pe fiul său mai mare drept laşi: "Fiind laşi, ei mi-au împuşcat mortal băiatul. Există astfel de poliţişti".

Tatăl a vorbit cu Tamerlan Tsarnaev, în vârstă de 26 de ani, după bombardamente şi înainte ca acesta să fie vizat ca suspect. I-a spus să aibă grijă de fratele său mai mic şi să se asigure că acesta se concentrează asupra studiilor sale.

"Aceia erau copiii mei", a afirmat tatăl. În cele din urmă, "justiţia ar trebui să decidă cine are dreptate şi cine este vinovat", a concluzionat el. "Sincer, nu îmi pot imagina cine ar face acest lucru."

Fraţii păreau să fi îmbrăţişat viaţa americană

După ce au emigrat din Rusia, băieţii au încercat aparent să se adapteze la societatea americană, nedând prea mare atenţie la ceea ce oficialii numesc acum sentimente radicale şi anti-americane. Cel mai mare s-a alăturat unui club de box, iar băieţii au solicitat cetăţenia americană.

Ei au emigrat în urmă cu aproximativ 10 ani din Daghestan, epicentrul unei insurgenţe islamice care a ajuns şi în Cecenia.

Experţii în contraterorism susţin că atacul de la Maratonul de la Boston este un model clasic de tineri imigranţi de prima sau a doua generaţie, care reacţionează violent la încercările eşuate de a se adapta.

"Există un fel de criză ciudată de identitate", a declarat Kamran Bokhari, expert din Toronto pe jihadism şi radicalizare pentru compania globală de informaţii Stratfor. "În multe feluri, aceste persoane sunt radicalizate de convingerile religioase extreme din Vest, care nici măcar nu reflectă ceea ce se întâmplă în ţările de origine. Deci rămân într-un fel suspendaţi în timp, respingând realitatea din faţa lor".

Unchiul celor doi fraţi, Ruslan Tsarni, a declarat că el crede că motivul din spatele atacului a fost probabil "ura faţă de cei care au reuşit să se adapteze".

"Orice alt motiv legat de religie şi de Islam este o invenţie, un fals", a declarat Tsarni pentru reporteri. El a spus că cineva probabil "i-a radicalizat, dar situaţia nu stă la fel în cazul fratelui meu, care tocmai s-a mutat înapoi în Rusia şi care şi-a petrecut viaţa încercând să câştige o pâine".

Tatăl suspecţilor se va deplasa din Rusia în Statele Unite "pentru a clarifica mai multe aspecte", a declarat el duminică. Mama suspecţilor, Zubeidat Tsarnaeva, a declarat luni că acesta va sosi miercuri în SUA. Ea a mai spus că va încerca să aducă trupul fiului lor cel mare înapoi în Rusia.

Declaraţia teroriştilor ceceni

Vilayat Daghestan, un grup jihadist cu legături Al-Qaeda care operează în Caucazul de Nord, a emis duminică o declaraţie în ceea ce priveşte speculaţiile că fraţii Tsarnaev ar avea legătură cu grupul.

Tamerlan Tsarnaev a călătorit în Daghestan şi Cecenia în 2012. Grupul terorist nici nu a confirmat, nici nu a negat vreo legătură cu Tsarnaev, potrivit unui raport al Proiectului de Cercetare a Terorismului Global sponsorizat de colegiul Haverford.

Grupul a declarat că este "în război cu Rusia" şi "nu luptă împotriva Statelor Unite ale Americii". Oficialii serviciilor secrete americane au afirmat pentru Proiect că investighează o serie de grupuri teroriste din regiune, dar - după cum au declarat luni oficialii pentru Associated Press - se pare că fraţii au acţionat independent.

Statele Unite ale Americii au preferat să nu se amestece în situaţia din Cecenia, în conformitate cu un articol postat pe site-ul Humphrey School of Public Affairs de la Universitatea din Minnesota. O analiză a declaraţiilor prezidenţiale arată că preşedintele Barack Obama nu a menţionat în mod public Cecenia înainte de bombardamentele din Boston. Ultima dată când un preşedinte a menţionat public regiunea a fost în 2005.

Bill Clinton a declarat în 1994: "Este o problemă internă rusă şi sperăm că ordinea va putea fi restaurată fără prea multă vărsare de sânge şi violenţă".

Informaţii de la Associated Press au fost incluse în acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe