Naţionalitatea teroriştilor din Boston - îndreptăţire pentru politica lui Putin în Cecenia?

Epoch Times România
23.04.2013

Presa mondială comentează pe marginea 'rădăcinilor cecene' ale executanţilor atacului terorist din Boston şi a posibilelor motive ale crimei. Extremismul fraţilor Ţarnaev pare să îndreptăţească parţial duritatea liderului rus Vladimir Putin în direcţia cecenă, însă obligă şi la atenţionări cu privire la metodele de 'pacificare' aplicate în Cecenia, unele în afara legii. Mass-media occidentale sfătuiesc serviciile secrete ale SUA şi Rusiei să-şi coordoneze în sfârşit 'războiul antiterorist'.

Fraţii Ţarnaev au locuit în SUA circa 10 ani, au înregistrat anumite succese, încă viaţa lor s-a dat peste cap, notează cotidianul The Washington Post, care le explică cititorilor americani că peregrinările familiei Ţarnaev pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, precum şi faptul că cei doi fraţi stăpâneau limba rusă nu constituie un 'fapt exotic', ci un fenomen răspândit.

Ce i-a împins pe fraţii Ţarnaev pe calea terorismului? Poate că situaţia din Cecenia, opinează The Washington Post. Cele două sângeroase războaie cecene au adus prejudicii imense poporului cecen şi au inspirat o mişcare teroristă la fel de sângeroasă. Unii ceceni au devenit islamişti radicali. Nihilismul şi brutalitatea teroriştilor ceceni, care au atacat de multe ori oameni simpli, constituie o paralelă cu exploziile din timpul maratonului din Boston. Este absolut posibil ca fraţii Ţarnaev să fi avut contacte cu separatiştii ceceni, însă relaţia lor cu Al-Qaeda este contestabilă, consideră cotidianul american.

Potrivit Washington Post, fraţii Ţarnaev s-au comportat la fel ca musulmanii europeni din a doua generaţie, executanţi ai atacurilor teroriste de la Madrid şi Londra. Aceşti tineri au crescut şi au studiat în Europa, dar se simţeau acolo 'ne la locul lor'. Unii se întorceau spre patria semiuitată, semimitică, în căutarea unei identităţi mai clare, mai ferme. Tamerlan Ţarnaev declara că nu are niciun prieten printre americani. O declaraţie asemănătoare putea face şi un tânăr pakistanez din Coventry, şi un tânăr algerian de la Paris, subliniază cotidianul american.

Potrivit publicaţiei franceze online Slate.fr, 'rădăcinile cecene' ale organizatorilor atacului terorist din Boston reprezintă, într-un anumit sens, o circumstanţă favorabilă pentru Vladimir Putin, una care îndreptăţeşte războiul împotriva separatiştilor ceceni. Putin a vorbit mereu despre ameninţarea teroristă din Cecenia, refuzând să vadă în combatanţii ceceni luptători pentru independenţă şi considerându-i avangardă a fundamentalismului islamic.

Pe de altă parte, tragedia din Boston constituie o atenţionare dată Kremlinului, atrăgând atenţia comunităţii internaţionale asupra regiunii cecene. Autorităţile ruse îşi leagă mari speranţe de faptul că Jocurile Olimpice din 2014 de la Soci constituie tocmai o dovadă a faptului că regiunea Caucaz a devenit din nou o regiune sigură. Însă, potrivit Slate.fr, lucrurile nu stau deloc astfel.

Formal, Cecenia a fost 'pacificată', însă violenţele s-au mutat în republicile vecine, unde au loc în mod regulat ciocniri între organismele de apărare a ordinii publice şi grupările mafiote, precum şi grupuri de rebeli care nu recunosc puterea rusă. Încercările Kremlinului de a pune capăt instabilităţii au suferit un eşec. Unele eforturi reformiste s-au împotmolit, iar represaliile nu au făcut decât să înrăutăţească situaţia: primind undă verde, organismele de securitate au început să se criminalizeze şi să se sustragă controlului guvernului federal. Torturile şi reglările de conturi au provocat o nouă escaladare a violenţelor în regiune.

Putin ar prefera ca toţi să uite de această realitate, însă atacul terorist din Boston a scos-o din nou la iveală, conchide Slate.fr.

Noile informaţii despre fraţii Ţarnaev, care au apărut în timpul anchetării atacului terorist din Boston, pun multe întrebări în faţa serviciilor speciale americane şi a guvernului rus, notează Liberation. Din postările plasate de fraţii Ţarnaev pe reţelele de socializare se poate trage concluzia că cei doi iubeau banii şi obiectele de lux. De asemenea, colegii de la universitate ai lui Djokar Ţarnaev afirmă că acesta era fumător înrăit de marihuana.

Rudele celor doi fraţi sunt convinse că aceştia au fost 'manipulaţi'. Părinţii lui Tamerlan şi Djokar le-au declarat jurnaliştilor că fiii lor au fost 'sacrificaţi' şi că 'totul a fost o înscenare'.

Serviciile secrete americane manifestă interes în special în legătură cu vizita fratelui mai mare în Rusia, din 12 ianuarie până în 17 iulie 2012. Este semnificativ faptul că Tamerlan a reuşit să obţină viză pentru Rusia în pofida faptului că se afla deja sub urmărirea serviciilor secrete ruseşti. La începutul lui 2011, Moscova a atenţionat autorităţile americane cu privire la Tamerlan Ţarnaev, caracterizându-l ca 'adept al islamului radical', un individ care 's-a schimbat surprinzător după 2010' şi 'este gata să părăsească SUA, pentru a se ralia unor grupări clandestine'.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a reacţionat la atenţionare, anchetându-i pe Ţarnaev şi pe rudele acestuia din Boston, însă ancheta nu a dus la niciun rezultat. În vara lui 2011, FBI a reacţionat la rezultatele anchetei din Rusia, cerând 'informaţii mai amănunţite sau suplimentare', însă nu a primit niciun răspuns.

Potrivit Liberation, urma cecenă răspunde ideal intereselor propagandei oficiale ruse: cecenii au fost deportaţi şi ucişi, iar acum Cecenia este prezentată ca 'focar al terorismului'.

Cu toate acestea, americanii nu se grăbesc cu concluziile. În opinia lui Mark Galeotti, specialist în serviciile secrete ruseşti de la Universitatea de la New York, fraţii Ţarnaev au mers pe drumul caracteristic rebelilor ceceni contemporani - 'de la lupta de eliberare naţională la jihad'.

În opinia Frankfurter Allgemeine Zeitung, atacul terorist din Boston ar putea deveni o bună posibilitate pentru preşedintele rus de a stabili în sfârşit cooperarea antiteroristă cu Washingtonul. La sfârşitul săptămânii trecute, la iniţiativa lui Putin a avut loc o discuţie telefonică a liderului rus cu preşedintele american Barack Obama, în timpul căreia cei doi au convenit să continue cooperarea în domeniul luptei antiteroriste. Încercările precedente de a coordona eforturile în această direcţie nu s-au soldat cu succes, aminteşte cotidianul german.

La Moscova se consideră că Occidentul este interesat de slăbirea poziţiilor Rusiei în Caucazul de Nord. O asemenea retorică antioccidentală constituie rezultatul dezamăgirii părţii ruse: Putin, explică Frankfurter Allgemeine Zeitung, 'nu a reuşit să confere războiului din Cecenia statutul unei lupte împotriva terorismului internaţional'.

Cauza atitudinii distante a Occidentului o constituie încălcarea permanentă de către Rusia a drepturilor civile şi ale omului în Caucazul de Nord, fenomen în care sunt implicate şi autorităţile locale, şi armata, poliţia şi serviciile secrete federale. Nu au unit serviciile secrete ruseşti şi americane nici măcar declaraţiile 'emirului caucazian' Doku Umarov, care s-a raliat cu câţiva ani în urmă la jihadul internaţional şi care a declarat război nu doar Rusiei, ci şi SUA şi Occidentului în general, precizează cotidianul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor