Raport: Huawei ar fi putut spiona milioane de utilizatori ai unei companii de telefonie mobilă olandeză, inclusiv pe premierul ţării

Logo-ul companiei chineze de Huawei (Luis Gene/AFP/Getty Images)
A.P.
20.04.2021

Gigantul de telecomunicaţii Huawei a avut capacitatea de a spiona utilizatorii reţelei mobile olandeze KPN, inclusiv pe premierul de atunci, Jan Peter Balkenende, şi diverşi miniştri, a transmit publicaţia De Volkskrant.

Un raport secret din 2010 emis de Capgemini, o firmă angajată de KPN pentru a evalua riscurile folosirii tehnologiei Huawei la acea vreme, nota că gigantul - care este tutelat îndeaproape de regimul comunist chinez - ar fi avut acces liber la reţeaua KPN de atunci, a spus De Volkskrant, după examinarea documentului.

Citiți și EXCLUSIV. Michael Hayden pentru Epoch Times: Casa Albă ignoră elefantul din cameră

KPN a început să utilizeze componente de comunicaţii fabricate de Huawei în 2009, dar a solicitat raportul de la Capgemini după ce a fost avertizat de serviciul de informaţii interne olandez, AIVD, cu privire la riscul compromiterii securităţii naţionale.

Raportul a fost păstrat secret datorită scandalului pe care îl putea genera.

Citiți și ONU construieşte un centru de date în China

"Existenţa KPN Mobile este într-un mare pericol, deoarece permisele pot fi revocate, sau guvernul şi diverse companii îşi pot pierde încrederea în KPN dacă devine cunoscut faptul că guvernul chinez poate asculta convorbirile de pe telefonie mobilă ale KPN şi poate închide reţeaua", a transmis De Volkskrant, citând raportul.

La acea vreme, reţeaua mobilă FPN avea 6,5 milioane de abonaţi.

Citiți și Raport: China a efectuat supraveghere în masă a celularelor americanilor, cu ajutorul unor firme din Caraibe

Huawei a declarat că nu a acţionat niciodată în mod necorespunzător în Olanda. „Angajaţii Huawei nu au avut acces neautorizat la reţeaua şi datele KPN şi nici nu au extras date din acea reţea. Huawei a lucrat în orice moment sub autorizaţia explicită a KPN ”, a susţinut firma de tehnologie chineză.

Cu toate acestea, regimul comunist desfăşoară un program vast de spionaj împotriva Occidentului, iar o lege a securităţii impusă de Partidul Comunist Chinez în 2017 cere companiilor să cedeze fără restricţii accesul la date şi informaţii Ministerului Securităţii Statului.

Citiți și Huawei prinsă desfăşurând o campanie de influenţă pentru a determina politicienii belgieni să ia decizii favorabile companiei

Compania olandeză KPN susţine acum că nu are indicii că liniile au fost spionate sau că datele clienţilor au fost furate.

În 2020, KPN a devenit unul dintre primii operatori europeni care a exclus Huawei din reţeaua sa de bază 5G, optând pentru Ericsson.

Citiți și China a construit o reţea masivă de spionaj în Africa [Heritage Foundation]

Olanda rămâne încă una dintre ţările europene care se opun iniţiativei SUA de a presa aliaţii săi occidentali să excludă compania chineză din noile reţele 5G europene.

Citiți și Agenda 2035: Comuniştii chinezi îmbrăţişează transhumanismul promovat de compania Huawei

Citiți și Şeful agenţiei de spionaj a Marii Britanii apasă pedala: provocările chineze sunt mult mai mari decât dosarul Huawei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor