Ministrul croat de Interne: ruta Balcanică folosită de migranţi este închisă în mod oficial

Ministrul croat de Interne a declarat că ţara sa face o treabă bună în ceea ce priveşte protejarea zonei periferice a Uniunii Europene. El a respins acuzaţiile făcute de refugiaţi cu privire la nedreptăţile comise împotriva lor de către autorităţile croate.

Ministrul croat de intern, Vlaho Orepic.
Ministrul croat de intern, Vlaho Orepic. (Captură Foto)

Vlaho Orepic, membru al blocului Most de aripă dreapta din coaliţia de guvernare a Croaţiei, este ministru de Interne din ianuarie 2016. El a fost în favoarea închiderii rutei terestre balcanice folosite de refugiaţi pentru călătoria lor spre ţările UE mai bogate.

Orepic a declarat că ruta Balcanică este oficial închisă. “Ceea ce se întâmplă acum la graniţele din afara zonei Schengen sunt practici ilegale şi criminale. Este vorba de trafic de persoane. Nu are nimic de a face cu problemele refugiaţilor”, a declarat el pentru Deutsche Welle.

Întrebat dacă are o relaţie bună cu Serbia, Orepic a declarat că a vizitat ţările învecinate deoarece doar printr-o bună colaborare pot fi combătute practicile ilegale.

“Cea mai bună cale [pentru a contracara aceste practici ilegale] este printr-o activitate solidă la graniţe şi prin deportarea sistematică a persoanelor care au traversat graniţa ilegal. Există motive să ne întrebăm dacă aceştia sunt până la urmă solicitanţi de azil. Poţi discuta despre azil dacă cineva provine dintr-o ţară nesigură într-una sigură, se înregistrează acolo şi primeşte protecţie. Dar oamenii vin la noi după ce au fost deja în ţări sigure, dar care nu se înregistrează decât atunci când ajung în ţările în care doresc să ajungă. Discutăm aici despre imigranţi economici şi nu solicitanţi de azil”, a precizat ministrul croat de Interne.

În ceea ce priveşte ridicarea de garduri pentru protejarea frontierelor, cum au procedat Ungaria şi Slovenia de exemplu, Orepic a declarat că ridicarea de garduri nu va rezolva această problemă. În schimb, el a propus controlarea frontierelor şi susţinerea persoanelor care solicită protecţie. “Acest lucru trebuie făcut pe bază de respect reciproc: ei ar trebui să accepte regulile şi normele noastre, şi noi ar trebui să ţinem cont de greutăţile şi nevoile lor”, a susţinut oficialul croat.

Bruxelles-ul a stârnit o mare controversă şi nemulţumire în rândul mai multor state membre UE când a impus cote obligatorii privind redistribuirea imigranţilor în Europa. Deşi unii membri UE s-au opus cotelor, ministrul croat de Externe a declarat că ţara sa îşi va îndeplini obligaţiile în ceea ce priveşte acceptarea refugiaţilor. Orepic a mai precizat că Croaţia susţine politica europeană privind securitatea comună şi va lucra foarte bine cu autorităţi UE precum agenţia de protecţie a frontierelor europene, Frontex.

Împotriva autorităţilor croate au fost făcute plângeri în ceeaa ce priveşte condiţiile centrului principal pentru refugiaţi de lângă Zagreb. Orepic a respins acuzaţiile susţinând că persoanele găzduite în centrul de refugiaţi Porin au condiţii mai bune decât în majoritatea şcolilor din Croaţia. El a mai declarat că mulţi dintre cetăţenii ţării locuiesc în condiţii mai proaste decât imigranţii.

Mai mult, unele organizaţii nonguvernamentale au raportat că unii refugiaţi sunt uneori trataţi brutal la graniţa sârbo-croată, acuzând că sunt bătuţi, abuzaţi şi chiar jefuiţi şi trimişi înapoi în Serbia fără să fie audiaţi.

Orepic a menţionat că autorităţile croate au discutat cu aceste ONG-uri şi depun eforturi pentru a colabora cu ele. El a adăugat că acuzaţiile vor fi investigate şi că se vor lua măsuri împotriva celor care vor fi găsiţi vinovaţi.

Totuşi, Orepic a precizat că nu crede că aceste acuzaţii ar fi reale adăugând că, deoarece autorităţile croate protejează eficient frontierele, traficanţii de persoane încearcă să influenţeze ONG-urile pentru a incita publicul împotriva poliţiei, cu scopul de a-şi continua activităţile lor ilegale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe