Raport: Coreea de Nord şi-ar putea extinde arsenalul de arme nucleare

Un institut de cercetare american a declarat că este posibil ca Phenianul să îşi extindă arsenalul nuclear.
Paradă militară în Coreea de Nord. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.06.2016

Institute for Science and Internaţional Security (ISIS), cu sediul în Washington, a declarat în raportul său de marţi că este posibil ca statul comunist izolat să fi adăugat cel puţin şase arme nucleare la arsenalul său în ultimul an şi jumătate.

Institutul a estimat anul trecut că Phenianul avea între 10 şi 16 arme nucleare. În cel mai recent raport, institutul susţine că este posibil ca Nordul să îşi fi extins arsenalul şi să deţină în prezent între 13 şi 21 de arme nucleare.

În plus, organizaţia a declarat că acel număr nu include producţia de uraniu îmbogăţit la un al doilea presupus complex cu centrifuge.

Conform agenţiei de ştiri Reuters, raportul a apărut la o săptămână după ce un oficial al Departamentului de Stat american a declarat că Phenianul a făcut unele mişcări care sugerează că plănuieşte să meargă mai departe cu programul său de arme nucleare în ciuda sancţiunilor internaţionale.

La rândul său, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, şi-a exprimat intenţiile de a continua programul de arme nucleare, cu ocazia lucrărilor Congresului partidului de guvernământ, ce a avut loc luna trecută.

În plus, recent, Agenţia Internaţională a ONU pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că s-ar putea să fi fost deschisă o centrală nord-coreeană pentru reprocesarea plutoniului în vederea utilizării acestuia la armele nucleare.

“Există indicaţii că centrala de reprocesare din Yongbyon a fost reactivată”, a susţinut Fredrik Dahl, purtător de cuvânt al AIEA.

Întrucât agenţiei ONU nu i s-a permis să inspecteze complexele nucleare nord-coreene, după ce a fost alungată din statul comunist izolat în 2009, şeful agenţiei Yukiya Amano a avertizat: “Observăm doar prin imagini de satelit. Nu putem fi siguri”.

Totuşi, datele de satelit vizând principalul complex nuclear Yongbyon au arătat o “reluare a activităţilor la reactorul de 5 megawaţi, extinderea unităţii ce găzduieşte centrifugele”, precum şi deplasări de vehicule, transport de materiale, aburi şi evacuări de apă fierbinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor