Rămas fără susţinere, Diaconescu candidează ca independent: „Nu voi fi instrumentul nimănui”

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Epoch Times România)

Pe cale să fie „sacrificat” şi, cel mai probabil, înlocuit cu Elena Udrea, prezidenţiabilul PMP Cristian Diaconescu a decis să candideze ca independent pentru fotoliul de la Cotroceni, subliniind că nu a fost, nu este şi nu se va lăsa niciodată „instrumentul nimănui”.

„Mâine voi susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia voi explica decizia de a-mi asuma o candidatură independentă. Doresc să ofer toate garanţiile celor care necunoscându-mă direct, consideră că aş putea fi capabil de compromisuri (cei care mă cunosc direct nu mai au nevoie de alte certitudini): nu am fost, nu sunt şi nu mă voi lăsa niciodată instrumentul nimănui. Închei prin a repeta: cei care se învârt în politica românească trebuie să înţeleagă odată că românii nu sunt tâmpiţi, nu pot fi minţiţi cu uşurinţă şi nu merită să fie minţiţi”, a declarat duminică seara Cristian Diaconescu.

După ce candidatura sa a fost contestată de unii lideri din teritoriu în favoarea Elenei Udrea, Cristian Diaconescu a făcut un angajament ferm în faţa alegătorilor, anunţând că îşi va duce "candidatura până la sfârşit", indiferent dacă va fi sau nu susţinut de partid.

"Dragii mei, vă mulţumesc tuturor pentru faptul că îmi sunteţi alături. Acest lucru mă face să îmi duc candidatura până la sfârşit, indiferent dacă voi beneficia sau nu de susţinerea unui partid. Consider că aceasta este o datorie morală faţă de dumneavoastră şi de societate", a scris pe contul său de Facebook, Cristian Diaconescu.

Contestarea lui Diaconescu a fost criticată de mai mulţi politicieni printre care şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care şi-a manifestat nemulţumirea faţă de oamenii din jurul Elenei Udrea care au decis să-l „mazilească” pe Diaconescu într-o manieră publică, cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie.

„Ceea ce fac acum oamenii din jurul Elenei Udrea e un joc profund degradabil. Este profund nedrept să-l târăşti pe Cristian Diaconescu într-un joc de această factură. Este evident că cei din PMP ştiau că urmează să îl retragă pe Diaconescu şi să o numească pe Udrea, dar nu văd de ce trebuia umilit Cristian Diaconescu în acest fel. Vorbim aici de un om care şi-a făcut datoria faţă de statul român cu vârf şi îndesat, de un om politic asupra căruia nu planează nicio acuzaţie degradantă. Însă doamna Elena Udrea şi oamenii din jurul ei l-au folosit pentru a-şi face propriile jocuri politice”, a declarat Ungureanu.

În opinia lui MRU, Diaconescu "a fost folosit pentru o precampanie a doamnei Elena Udrea, care avea nevoie să fie chemată să îndrepte o situaţie dezastruoasă".

Fostul său coleg Teodor Baconschi a declarat vineri că nu i se pare drept ce i se întâmplă lui Cristian Diaconescu. „A fost lăudat, prezentat drept candidatul ideal, 'externist sadea', asumat, semnat, parafat”, a adăugat acesta.

Este posibil ca PMP să renunţe la Cristian Diaconescu, iar o decizie oficială în acest sens va fi luată marţi în cadrul Colegiului Director al PMP.

„Tehnic, este posibil să renunţăm la candidatura lui Cristian Diaconescu. Deocamdată avem candidat, dar lucrurile vor fi tranşate pe 19, la colegiu. A mai apărut un candidat, doamna Macovei. Evident că asta schimbă lucrurile. Toate lucrurile acestea schimbă dinamica acestei campanii. De data aceasta, aşa cum mi-am asumat campania la alegerile europarlamentare, la fel de bine nu am nici o problemă să-mi asum o candidatură. Însă, după toată agitaţia generată de rezultatul alegerilor, toată lumea s-a concentrat pe rezultatul PMP, pentru că n-am obţinut un scor cu două cifre şi evident, vinovatul principal a fost Elena Udrea”, a declarat Udrea la B1 TV.