Raikov, ambasadorul bulgar la Paris, va fi premierul interimar al ţării (presă)
alte articole
Marin Raikov, ambasadorul bulgar la Paris, va ocupa postul de premier interimar al ţării, susţin marţi cotidianele sofiote Trud, 24 Ceasa şi Standart, precum şi cele mai mari posturi de televiziune BNT, bTV şi NovaTv. Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev va anunţa marţi, la ora locală 16, numele noului premier, precum şi cele ale miniştrilor care vor face parte din guvernul de tranziţie.
Surse din Administraţia prezidenţială de la Sofia au confirmat însă că guvernul va fi condus de Raikov. Diplomat de carieră, Raikov a fost de două ori ministru adjunct al afacerilor externe, între 1998 şi 2001 în guvernul de centru-dreapt al premierului Ivan Kostov şi în 2009 şi 2010 în cabinetul lui Boiko Borisov, tot de centru-dreapta. Raikov a avut şi două mandate de ambasador la Paris.
'Premier din Champs-Élysées', titrează Standart. Potrivit ziarului, pentru prima dată postul de ministru de interne va fi ocupat de o femeie. Este vorba de Petea Pârvanova, care până acum a condus Departamentul Uniunea Europeană şi cooperare internaţională al Ministerului de Interne. O parte din ziare susţin că premierul Raikov va ocupa şi postul de ministru de externe, în timp ce potrivit unor surse citate de Trud, noul şef al diplomaţiei bulgare va fi Kostantin Dimitrov, actualul ambasador la Londra.
Alt ambasador bulgar, cel din Elveţia, Meglena Plugcieva, este favoritul pentru ocuparea postului de ministru pentru gestionarea fondurilor europene, scrie presa bulgară. Plugcieva a deţinut deja acest post în guvernul socialistului Serghei Stanişev (2005-2009).
Marin Raikov este născut în anul 1960 la Washington. Tatăl său, Raiko Nikolov, este diplomat de carieră. Când Marin Raikov avea 13 ani, tatăl lui a devenit ambasador al Bulgariei la ONU şi l-a înscris pe fiul său la un liceu din Franţa. Spre deosebire de ceilalţi copii de diplomaţi din acea vreme, Raikov a absolvit universitatea nu la Moscova, ci la Sofia. El a intrat în politică în anul 1998, când a devenit ministru-adjunct al afacerilor externe.
În anul 1999, a devenit cunoscut în urma unei convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Sofia, Leonid Kerestidzanţ, în care a refuzat ca avioanele militare ruseşti să survoleze Bulgaria în drum spre Serbia, care în acea perioadă era bombardată de NATO. Ulterior, generalul american Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în Europa, a recunoscut că refuzul Bulgariei şi Ungariei de a permite avioanelor ruse să survoleze teritoriile lor a jucat un rol crucial în campania militară împotriva lui Slobodan Miloşevici.
Raikov a fost numit de două ori ca ambasador la Paris. În ambele cazuri, scrisorile lui de acreditare au fost trimise cu mare întârziere de către autorităţile franceze. Cotidianul Trud comentează că cel mai probabil îndoiala Franţei a fost provocată de dezvăluirile revistei Express potrivit cărora tatăl lui Raikov l-ar fi recrutat pe Charles Hernu, fost ministru francez al apărării, despre care există informaţii că ar fi fost colaborator al serviciilor secrete sovietice. Raiko Nikolov a recunoscut că în perioada 1953-1959, când a fost ataşat la ambasada Bulgariei la Paris, a făcut cunoştinţă cu Hernu, dar a dezminţit informaţiile că l-ar fi recrutat.
În presa bulgară au apărut şi speculaţii potrivit cărora şi numele ambasadorului bulgar la Bucureşti, Alexandăr Filipov, ar fi în cărţi pentru postul de premier. Filipov a dezminţit însă vehement aceste zvonuri. 'Nimic din acest informaţii nu este adevărat, am sunat la ziarul Standart care le-a publicat şi am cerut să publice o dezminţire, ceea ce deocamdată nu s-a întâmplat', a declarat luni diplomatul pentru Agerpres.
Premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat la 20 februarie demisia guvernului său, pe fondul unor proteste sociale fără precedent în ultimii 16 ani. Guvernul de tranziţie care va fi numit marţi de preşedintele Rosen Plevneliev şi fi învestit miercuri va guverna Bulgaria până desemnarea unui nou cabinet de către parlamentul rezultat din alegerile anticipate ce vor avea loc pe 12 mai.