Raed Arafat: S-a ajuns la o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată
alte articole
România a înregistrat, în primele luni ale anului, o explozie de donatori de organe, iar finanţarea trebuie adaptată acestei noi situaţii, a precizat duminică secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat.
Anterior, într-o emisiune de la Pro TV a fost prezentat cazul unui tânăr care are nevoie de transplant bipulmonar, însă finanţarea nu a fost aprobată, întrucât banii au fost cheltuiţi pe transplantul medular, iar pacientului i s-a cerut să aştepte suplimentarea bugetului pentru tratament în străinătate
Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni din Bucureşti, prof. dr. Irinel Popescu, invitat în emisiune, a declarat că trebuie înţelese "poziţia finanţatorului care trebuie să-şi împartă bugetul în foarte multele necesităţi ale sistemului de sănătate şi faptul că România nu este singura ţară care face o anume cuantificare a numărului de operaţii în funcţie de prognoză şi alocă o anumită sumă de bani în funcţie de această prognoză".
Dr. Irinel Popescu a dat drept exemplu Noua Zeelandă, care, în perioada când nu avea program de transplant, transporta bolnavii în Australia şi finanţa, anual, şase operaţii, iar intervenţiile peste acest număr erau mutate în alt an.
Apoi a fost contactat telefonic în emisiune secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii (MS) Raed Arafat, care a fost întrebat cum s-a ajuns în situaţia de a fi cheltuiţi toţi banii de transplant.
"Este o situaţie fericită că s-a ajuns aşa, pentru că a crescut numărul donatorilor. După ce s-a aprobat ordinul prin care s-au nominalizat ordonatorii de transplant la secţiile de terapie intensivă şi s-a ameliorat organizarea pentru recunoaşterea bolnavilor potenţiali donatorilor, am avut o explozie de donatori, ceea ce este un lucru pozitiv. Acum trebuie să adaptăm finanţarea la această explozie, pentru că nimeni nu s-a aşteptat la asta, vă spun sincer", a precizat Arafat.
Secretarul de stat a adăugat că ştie din "promisiuni" chiar de la ministrul Sănătăţii despre o creştere a fondurilor pentru transplant, la rectificare, spre a se face faţă creşterii numărului de donatori.
Raed Arafat a dat apoi exemple de situaţii în care banii din sistem sunt, practic, irosiţi. "Găsim materiale cumpărate care stau în stocuri nefolosite. Numai anul trecut a fost aruncată pe apa Sâmbetei o sumă de bani pe medicamente care au expirat. Eu aş zice că este o responsabilitate împărţită, avem o capacitate de control destul de limitată la nivelul sistemului sanitar", a adăugat Raed Arafat.
Ar fi regretabil să fie oprit transplantul din lipsă de finanţare, a afirmat, la rândul său, Irinel Popescu.
"În continuare cred şi sper că ministrul Sănătăţii va găsi resursele pentru a acoperi finanţarea suplimentară de care e nevoie", a mai precizat medicull.
Cea mai mare creştere din Europa la transplanturi, în România
Până la data de 1 mai, au fost realizate anul acesta în România peste 50 de transplanturi cu organe de la donatori în moarte cerebrală, în condiţiile în care în 2012 au fost înregistrate în total 65 de astfel de intervenţii. În 2013 a avut loc şi premiera a 17 operaţii realizate în 24 de ore, dar şi cea mai mare creştere din Europa.
"Relevant este numărul recoltărilor de la donatori în moarte cerebrală, care, de la 65 în tot anul 2012, este anul acesta, în perioada 1 ianuarie -1 mai deja de 51. Pe fondul acestei creşteri a numărului de donatori în moarte cerebrală, în România au avut loc o serie de premiere: opt transplanturi de rinichi în 24 de ore la Cluj, cinci transplanturi de ficat în 24 de ore la Bucureşti, patru transplanturi de cornee în 24 de ore la Bucureşti", a precizat recent medicul Victor Zotă, coordonator în Programul Naţional de Transplant.
După nominalizarea coordonatorilor de transplant şi a responsabililor cu identificarea şi menţinerea donatorilor în moarte cerebrală, nu mai puţin de 32 de noi spitale au fost implicate în 2013 în program, a mai afirmat medicul Victor Zotă.
Printre aceste spitale se numără centre noi la Deva, Constanţa, Brăila, Botoşani, Vaslui, Tulcea şi spitale precum Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul Elias din Capitală.