Radioul Public obligat de instanţă să fie "transparent"

Administraţia Radioului Public nu mai are posibilitatea să refuze punerea la dispoziţia celor interesaţi a informaţiilor de interes public solicitate, aşa cum a procedat în dese rânduri, anunţă Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) mediasind, instituţie căreia, în repetate rânduri, i-au fost refuzate documentele pe care le-a solicitat conducerii SRR.
Sediul Radiodifuziunii Române (Epoch Times România)
Loredana Diacu
16.06.2015

Administraţia Radioului Public nu mai are posibilitatea să refuze punerea la dispoziţia celor interesaţi a informaţiilor de interes public solicitate, aşa cum a procedat în dese rânduri, anunţă Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, instituţie căreia, în repetate rânduri, i-au fost refuzate documentele pe care le-a solicitat conducerii SRR.

Potrivit unui comunicat remis Epoch Times de către FRJ Media Sind, Curtea de Apel Bucureşti a comunicat Decizia civilă nr. 2415/30.04.2015 prin care confirmă că Societatea Română de Radiodifuziune – SRR este instituţie publică şi că i se aplică prevederile Legii nr. 544/2001 privind obligaţia de a oferi informaţiile de interes public solicitate. Sentinţa este definitivă.

Prin această hotărâre, Curtea de Apel a respins recursul formulat de Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR împotriva Sentinţei Civile nr. 3021 pronunţată în data de 22 aprilie 2014 de către Tribunalul Municipiului Bucureşti prin care obligă Radioul Public să pună la dispoziţia Federaţiei Române a Jurnaliştilor Mediasind, mai multe contracte suspectate de acte de corupţie încheiate prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere în SRR şi care deţin, în acelaşi timp, diverse societăţi comerciale.

"Practic, administraţia Radioului Public nu mai are posibilitatea să refuze punerea la dispoziţia celor interesaţi a informaţiilor de interes public solicitate, aşa cum a procedat în dese rânduri." arată FRJ MediaSind, care pune la dispoziţia publicului sentinţele care consfinţesc dreptul celor interesaţi să ceară informaţii de la SRR. (vezi aici Sentinţa TMB şi aici Decizia CAB)

"De menţionat este că în motivare, Curtea de Apel Bucureşti răspunde şi asupra unui stil de lucru promovat de conducerea SRR, care tratează instituţia ca şi cum ar fi propria moşie, iar pe salariaţi ca fiind nişte sclavi aflaţi la discreţia şefilor: În urma analizării Raportului Curţii de Conturi privind activitatea economică din Radioul Public, instanţa apreciază că „SRR este finanţată şi supravieţuieşte doar pentru că este finanţată 94% din banii cetăţenilor, luaţi ca indivizi sau asociaţi colectiv, ca persoane juridice. Există, deci un interes public al plătitorilor de taxe şi impozite, în transparenţa unei instituţii care le cheltuiesc banii şi care desfăşoară teoretic un serviciu public, deci pentru servirea cetăţenilor.", concluzionează FRJ Mediasind.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor