RADET: creanţe recuperate doar în proporţie de 5%, program de achiziţii de 15% în 2009
Gradul de recuperare a creanţelor RADET prin executare silită ajunsese în 2009 la doar 4,97%, de la 34,5% în 2007, potrivit unui raport al Corpului de Control al premului ministru (CCPM), întocmit în 2010 şi dat publicităţii de actualul Executiv.
Programul de achiziţii era realizat în proporţie de doar 15% în 2009, de la 67% doi ani mai devreme, potrivit CCPM.
Din datele puse la dispoziţia CCPM nu rezultă că RADET ar lua în calcul utilizarea fondurilor recuperate din executarea silită şi nici că se are în vedere optimizarea manierei în care se urmăreşte executarea silită, astfel încât aceasta să fie(să devină mai eficientă şi să aibă rezultate notabile în timp real, se arată în raportul din 2010.
De asemenea, raportul indica că unele contracte au fost încheiate fără respectarea tuturor procedurilor aferente unei licitaţii, iar departamentul de audit nu îşi îndeplineşte compet atribuţiile.
Activitatea compartimentului de audit public intern din RADET în perioada 2007-2010 s-a desfăşurat cu încălcarea normelor şi ale prevederilor legale în vigoare, mai arată CCPM.
De asemenea, patrimoniul RADET nu era clar definit, ceea ce se constituie în încălcarea dispoziţiilor HG 548/1999.
”S-a constatat că există strategii separate pe compartimente din Regie (strategia de resurse umane şi strategia pentru investiţii de capital, fără a fi integrate într-o viziune unitară la nivelul RADET care să facă parte la rândul ei dintr-o abordare generală unitară şi structurată la nivelul PMB”, se preciza în raportul CCPM.
Creanţele devenite nerecuperabile au fost trecute în costuri, se mai arată în raport, în care prima persoană indicată drept responsabilă pentru toate aceste deficienţe era fostul director general al RADET Virgil Ramba, alături de directorul de atunci al regiei, Mihai-Bogdan Becheanu.
În urma neregulilor constatate s-a propus ca RADET să înfiinţeze o comisie care, printre altele, să analizeze modul în care se desfăşoară activitatea de recuperare a creanţelor prm executare silită şi cauzele care au condus la scăderea gradului de recuperare a creanţelor prin această metodă în perioada 2007-2009, activitatea compartimentului de audit şi a celui de achiziţii.
Conducerea RADET urma să-i informeze pe reprezentanţii Primăriei Capitalei asupra modului de reglementare în cel mai scurt timp posibil a situaţiei patrimoniului.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că fostul prim-ministru Emil Boc a verificat, în 2010, situaţia de la Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), prin intermediul Corpului de control, iar concluzia de atunci a fost că totul era perfect la această regie. Raportul CCPM efectuat recent de actualul Executiv ar urma să fie dat publicităţii vineri.
Guvernul a aprobat, miercuri, fuziunea dintre RADET şi ELCEN.