De la începutul invaziei ruse în Ucraina, luptătorii ucraineni au folosit pe scară largă sistemul de arme Javelin, de fabricaţie americană – produs de Lockheed Martin şi Raytheon – pentru a distruge vehiculele blindate ale armatei ruse.
Ministerul Apărării al Ucrainei estimează că 102 tancuri şi 536 de vehicule blindate au fost distruse până pe la 26 februarie. Javelin este, probabil, un factor important în acest succes răsunător.
„Această armă permite unui singur soldat să ţintească şi să distrugă chiar şi cel mai puternic tanc de luptă blindat, cu o rată de distrugere aproape garantată, de la o distanţă mare şi cu un risc minim”, a scris căpitanul de armată Vincent Delany despre Javelin pentru Institutul de Război Modern din West Point, preluat de RealClear Science.
Cum funcţionează această piesă „sfântă” de maşinărie militară? Laicii ar putea imagina o operaţiune asemănătoare cu cea pentru bazooka, dar armele antitanc au evoluat considerabil de când acel lansator de rachete prin excelenţă a fost desfăşurat în al Doilea Război Mondial.
Cu Javelin, un soldat care foloseşte unitatea de lansare şi comandă (CLU) portabilă şi reutilizabilă se uită printr-un obiectiv în infraroşu pentru a localiza o ţintă la o distanţă incredibilă de 3 km. Când utilizatorul observă o ţintă, acţionează un cursor pentru a seta un pătrat în jurul ei, aproape ca şi cum ar decupa o poză. Acesta este apoi trimis către computerul de ghidare de la bordul rachetei în sine, care are un sistem de urmărire algoritmic sofisticat cuplat cu un dispozitiv de imagistică în infraroşu. Când racheta se fixează pe ţintă, operatorul poate lansa arma autoghidată şi poate pleca sau reîncărca rapid pentru a trage o altă rachetă către o ţintă diferită.
Javelin a debutat iniţial în 1996, având câteva inovaţii remarcabile. În primul rând, oferă o „lansare soft”. David Qi Zhang de la Institutul Politehnic Rensselaer a explicat ce înseamnă asta în teza sa de Master în Inginerie despre Javelin.
„Primul motor... produce suficientă forţă pentru a lansa racheta din tub şi la o distanţă sigură, dar este complet ars înainte ca duza sa să părăsească tubul, astfel că evacuarea nu loveşte operatorul. A doua fază este atunci când se aprinde motorul de zbor pentru a propulsa [racheta] de-a lungul căii de atac”, a scris el.
O a doua inovaţie a sistemelor Javelin este că loveşte de sus. Racheta se ridică sus în aer, până la 250 de metri, apoi loveşte ţinta dintr-un unghi abrupt, ţintind partea superioară a unui vehicul blindat sau a unui tanc, unde armura este de obicei cea mai slabă.
Tancurile ruseşti nu sunt neputincioase împotriva rachetelor Javelin. Majoritatea sunt echipate cu armuri reactive explozive. Când este lovită de o armă penetrantă - de exemplu o rachetă - armura detonează, explodând o placă metalică spre exterior pentru a deteriora penetratorul rachetei şi a împiedica străpungerea, de către aceasta, a armurii principale a tancului.
Însă rachetele Javelin nu au probleme cu acest mecanism, având focoase tandem, unul care se ocupă de placa de blindaj reactiv, iar cel de-al doilea care loveşte blindajul tancului în sine. Tancurile ruseşti moderne sunt, de asemenea, echipate cu un sistem radar numit Arena, care detectează rachetele care sosesc şi trage automat o rafală largă de proiectile pentru a le distruge sau redirecţiona.
Dar aici, din nou, rachetele Javelin sunt proiectate inteligent, precizează Delany.
„Proiectilele Javelin pot învinge sistemul Arena în modul de atac superior, din cauza rachetei care coboară dintr-un unghi prea abrupt pentru ca sistemul de apărare să funcţioneze corect”, a scris el.
Ucraina a primit aproximativ 77 de lansatoare şi 740 de rachete înainte ca Putin să invadeze Ucraina. Mult mai multe asemenea arme sunt acum pe drum, prin amabilitatea aliaţilor din SUA şi europeni.