O altă asistentă medicală depistată că are ebola în Dallas
alte articole
O a doua asistentă medicală care a tratat primul pacient diagnosticat cu ebola în SUA, a fost testată pozitiv la acest virus, a declarat miercuri Departamentul texan al serviciilor de stat pentru sănătate.
Cel puţin 4.447 de oameni au murit în Africa de Vest în cadrul celei mai grave epidemii de ebola înregistrate până în prezent, dar cazurile din SUA şi Europa au fost limitate. Virusul poate cauza febră, sângerare, vărsături şi diaree şi se răspândeşte prin contact cu fluidele corporale, scrie Reuters.
Asistenta Spitalului Presbiterian din Texas,care l-a îngrijit pe Thomas Eric Duncan, victimă a virusului ebola, a fost izolată imediat după ce a raportat marţi că are febră.
“Oficialii din sănătate au discutat cu asistenta şi i-au cerut să identifice rapid orice contact sau potenţiale expuneri şi acei oameni să fie monitorizaţi”, conform declaraţiei spitalului.
Primarul oraşului Dallas, Mike Rawlings, a declarat miercuri dimineaţa, la o conferinţă de presă, că cea de-a doua asistentă medicală infectată a locuit singură şi nu avea animale. Acesta a adăugat că oficialii din sănătate au luat măsuri pentru a decontamina rapid zonele în care s-ar fi deplasat asistenta şi pentru a anunţa vecinii şi prietenii acesteia.
Spitalul Presbiterian din Texas face tot ce îi stă în putinţă pentru a controla răspândirea virusului, a declarat dr. Daniel Varga de la Departamentul oraşului Texas pentru Servicii de Sănătate. “Nu cred că avem o problemă instituţională sistematică”, a declarat acesta la o conferinţă de presă.
La aceeaşi conferinţă de presă, judecătorul districtual din Dallas, Clay Jenkins, a declarat că autorităţile anticipează posibile cazuri suplimentare de ebola.
Asistenta medicală Nina Pham, în vârstă de 26 de ani, a fost prima persoană infectată de ebola în SUA şi a fost diagnosticată în weekendul trecut. Ea a avut grijă de Duncan în cea mai mare parte a celor 11 zile petrecute de el în acest spital. Duncan a murit în izolare, la data de 8 octombrie.
Spitalul a anunţat marţi că stareas sănătăţii lui Pham este bună.
Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) a susţinut într-o declaraţie că ia măsuri pentru a confirma testele preliminare efectuate în Texas asupra noului pacient.
Directorul CDC, dr. Thomas Frieden, a declarat marţi că agenţia înfiinţează o echipă de intervenţie rapidă pentru a ajuta spitalele în cazul unui alt caz confirmat de ebola.
Sylvia Burwell, secretară a Departamentului pentru Servicii Umane şi de Sănătate, a declarat miercuri că oficialii din domeniul sănătăţii trimit personal suplimentar pentru a se asigura că spitalul din Dallas urmează procedurile standard pentru prevenirea transmiterii virusului.
Burwell a afirmat că vor exista administratori care se vor asigura că, atunci când tratează pacienţi cu ebola, cadrele medicale îşi vor folosi costumele de protecţie.
Pe lângă personalul suplimentar al CDC trimis la faţa locului, două asistente de la Universitatea Emory, care dispune de un spital specializat unde au fost trataţi pacienţi cu ebola veniţi din Africa de Vest, s-au deplasat în Dallas pentru a pregăti personalul spitalului.
Oficialii americani din domeniul sănătăţii lucrează cu clinicienii locali pentru a se asigura că pacienţii primesc cea mai bună îngrijire şi că toate cadrele medicale sunt protejate, a adăugat Burwell.
Perspectiva unei opriri rapide a epidemiei a cam dispărut după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai lovite trei ţări de ebola, ar putea produce până la 10.000 de noi cazuri pe săptămână până la începutul lunii decembrie.