Rachetă rusească cu propulsie nucleară “pierdută în mare”. Eforturi de recuperare în derulare, susţine SUA
alte articole
Un nou raport bombă de la CNBC susţine că Rusia încearcă să recupereze o rachetă avansată cu propulsie nucleară care “a fost pierdută în mare” după un test de zbor eşuat care a avut loc la sfârşitul lui 2017, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Oficiali americani nenumiţi au făcut această afirmaţie uimitoare când au citat un raport de informaţii secret, care detalia operaţiunea rusă.
CNBC explică pe baza surselor sale de informaţii: “Echipajele vor încerca să recupereze o rachetă care a fost testată în luna noiembrie şi a aterizat în Marea Barents, la nord de Norvegia şi Rusia. Operaţiunea va include trei nave, una dintre ele fiind echipată pentru manipularea materialului radioactiv prezent în miezul nuclear al armei. Nu există un termen limită pentru această misiune, potrivit unor persoane aflate la curent cu raportul.
Raportul de informaţii al SUA nu a menţionat niciun potenţial risc la adresa sănătăţii [oamenilor] şi a mediului înconjurător care să apară din cauza posibilei deteriorări a reactorului nuclear al rachetei”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat anterior capabilităţile rachetei, susţinând într-un discurs în luna martie: “Racheta de croazieră stealth – care zboară la altitudine joasă, dotată cu un focos nuclear şi cu o rază de acţiune practic nelimitată, care nu are un tipar de zbor previzibil şi care are abilitatea de a evita liniile de detecţie – este invulnerabilă la toate sistemele existente şi viitoare de apărare antirachetă şi antiaeriană”. El a mai adăugat că: “Nimeni din lume nu are aşa ceva”.
Totuşi, oficiali americani susţin că, până acum, racheta a fost un eşec după mai multe teste, lucru care ar fi fost cunoscut de Putin atunci când a lăudat arma în luna martie. CNBC a citat anterior surse nenumite care au afirmat că sistemul cu propulsie nucleară al rachetei, care i-ar fi permis să aibă o rază de zbor fără precedent în timp ce transporta un focos nuclear, a eşuat să se activeze.
În patru teste desfăşurate în perioada noiembrie 2017 şi februarie 2018, racheta balistică intercontinentală s-a prăbuşit, potrivit unor surse americane, care au adăugat că cel mai lung test de zbor al rachetei a durat puţin peste 2 minute şi a acoperi o distanţă de doar 35 km înainte să se prăbuşească.
În discursul lui Putin din luna martie, Rusia a recunoscut pentru prima dată în mod oficial că deţine un program de rachete de croazieră cu propulsie nucleară, care a atras atenţia mass mediei globale când Putin a lăudat sistemul ca având o “rază nelimitată”.