RAAPPS va scoate la vânzare 733 de imobile din cele 1100 pe care le deţine
Guvernul a aprobat, miercuri, lista cu imobilele pe care RAAPPS le va scoate la vânzare prin licitaţie cu strigare, secretarul general al Guvernului Daniela Andreescu estimând că veniturile obţinute se vor ridica la circa 20.000.000 de euro.
Premierul Emil Boc a spus că scopul acestei operaţiuni este obţinerea de beneficii maxime de către stat, printr-o procedură corectă şi transparentă. "Am avut două exigenţe care se vor respecta: transparenţă deplină a procesului de vânzare a patrimoniului RAAPPS şi obţinerea celui mai bun preţ de piaţă pentru fiecare imobil care se vinde. Va fi o licitaţie deschisă, cu strigare astfel încât să obţinem veniturile necesare la bugetul de stat", a declarat Emil Boc, după şedinţa de miercuri a Guvernului.
Boc a precizat că imobilele din proprietatea privată a statului şi cea a RAAPPS vor fi vândute, indiferent de cine sunt locatarii lor actuali şi fără ca aceştia să aibă vreun drept de preemţiune. "Nu există vreun privilegiu pentru cei care ocupă acum imobilele astfel încât să cumpere la preţ de inventar sau sub preţul pieţei", a precizat premierul. Întrebat dacă vinderea imobilelor reprezintă un pas în desfiinţarea RA-APPS, Boc a răspuns că ordonanţa de urgenţă care permite vânzarea semnifică restrângerea activităţii regiei.
Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu a estimat la circa 20.000.000 de euro suma obţinută astfel de către stat. "Imobilele care au situaţia juridică clarificată şi pentru care nu există litigii pot fi vândute, este vorba de 733 de imobile dintr-un total de 1100. Preţul de pornire al licitaţiilor cu strigare se va stabili printr-un raport de evaluare de către experţi autorizaţi", a declarat Andreescu, precizând totuşi că locatarii lor actuali vor putea rămâne în locuinţă până la încheierea termenului stipulat în contractul de închiriere, stabilit cu Regia.
În schimb, locatarii, dar şi orice altă persoană interesată va putea participa la licitaţia cu strigare. "Pot să cumpere imobilele toate persoanele interesate, mai puţin cele care au datorii faţă de RAAPPS şi care au litigii cu aceasta, având în vedere situaţia juridică neclarificată a unui imobil. Avem acum 108 imobile cu situaţia juridică neclarificată, dar pe măsură ce situaţia lor se clarifică, vor intra pe lista celor care vor fi scoase la vânzare", a precizat şefa SGG.
Chiar şi aşa, un număr de clădiri vor rămâne în proprietatea statului. Este vorba de sediile de instituţii publice, ambasade, consulate, sedii de partide, organizaţii interguvernamentale, precum şi locuinţele foştilor şefi ai statului, care au prin lege dreptul la o locuinţă până la sfârşitul vieţii.