R. Moldova: Procedura de angajare în câmpul muncii pentru refugiaţii ucraineni va fi facilitată
alte articole
Membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) au decis la 1 martie că, pe perioada stării de urgenţă, cetăţenii ucraineni vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova fără obţinerea dreptului de şedere provizorie în scop de muncă.
Angajarea acestora se va face pe perioada stării de urgenţă în baza contractului individual de muncă cu durată determinată şi în baza numărului de identitate atribuit cetăţenilor ucraineni la trecerea frontierei şi a copiei actului de identitate. Angajatorul va notifica Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în termen de 5 zile de la data angajării.
Membrii CSE au mai decis să permită deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor aferente donaţiilor în scopuri de plasament temporar şi pentru gestionarea fluxului refugiaţilor, efectuate către autorităţile publice, instituţiile publice sau organizaţiile necomerciale specificate.
O altă decizie a CSE se referă la simplificarea procedurii de deschidere a conturilor bancare pentru persoanele fizice care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova din Ucraina, începând cu data de 23 februarie 2022. Băncile comerciale vor aplica măsuri de precauţie simplificată până la 10.000 euro per client.
În R. Moldova sunt funcţionale 67 de centre de plasament, în care sunt cazaţi în prezent 2.439 de refugiaţi, aproape 2.000 de locuri fiind libere. Au fost identificate şi alte locaţii pentru potenţiale centre de plasament, potrivit datelor oficiale ale autorităţilor. În perioada 24 februarie - 1 martie 2022, au fost înregistrate în total 88.750 intrări din Ucraina şi 46.984 ieşiri.