Dirijorul-şef al orchestrei Filarmonicii din München, concediat pentru că nu s-a distanţat de Putin şi acţiunile Rusiei

Dirijorul rus Valery Gergiev (Facebook - Valery Gergiev)
D.B.
01.03.2022

Dirijorul-şef al orchestrei Filarmonicii din München, Valeri Gergiev, a fost concediat, deoarece a eşuat în a se distanţa public de preşedintele Vladimir Putin şi de invazia Rusiei asupra Ucrainei.

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul oraşului, Dieter Reiter, i-a cerut dirijorului rus Valery Gergiev să se poziţioneze, până luni, cu privire la războiului pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei.

Edilul din München a anunţat marţi, într-o declaraţie de presă, că Gergiev nu a reuşit să se „distanţeze în mod clar şi fără echivoc de războiul brutal de agresiune pe care Putin îl poartă împotriva Ucrainei”.

Potrivit Associated Press, dirijorul rus a fost abandonat şi de compania sa de management.

Într-o ştire de duminică privind decizia agenţiei, AP a transmis că Valeri Gergiev nu a răspuns la mesajele text care solicitau comentarii.

O abordare relativ similară a avut-o şi conducerea teatrului Metropolitan Opera, din New York, care a anunţat că se distanţează de câţiva artişti ruşi din cauza invaziei.

„Nu mai putem colabora cu artişti sau instituţii care îl susţin pe Putin sau sunt sprijiniţi de el. Suntem solidari cu Ucraina, cu liderii ei curajoşi, cetăţeni şi artişti”, a declarat directorul general al Metropolitan Opera, Peter Gelb, într-un mesaj video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor