R.Moldova prelungeşte contractul de achiziţie a gazelor ruseşti

Contractul de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova de concernul rus Gazprom va fi prelungit. La această înţelegere a ajuns vicepremierul Andrian Candu, ministru al Economiei, în cadrul întrevederii de astăzi la Moscova cu Alexandr Medvedev, vicepreşedintele concernului rus, director general al „Gazprom Export”.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
26.09.2014

Contractul de furnizare a gazelor naturale al concernului rus Gazprom cu Republica Moldova va fi prelungit, potrivit înţelegerii la care a ajuns vicepremierul R. Moldova, Andrian Candu, ministru al Economiei, în cadrul întrevederii de astăzi de la Moscova cu Alexandr Medvedev, vicepreşedintele concernului rus, director general al „Gazprom Export”.

Ministrul Economiei a declarat că la întâlnire s-a discutat şi despre preţul gazelor. „Noi credem şi avem argumente economice în acest sens că preţul poate fi redus cu 3-5 dolari”, a declarat pentru presa de la Chişinău Andrian Candu. Preţul de achiziţie a gazelor de la Gazprom în prezent este de 374 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Urmează ca specialiştii de la Moldovagaz şi Ministerul Economiei să poarte negocieri cu concernul Gazprom în vederea semnării unui acord de prelungire a contractelor. Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale şi respectiv Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova în perioada 2007-2011 încheiate între Gazprom şi Moldovagaz, care au expirat la 31 decembrie 2011, au fost prelungite consecutiv în următorii ani.

Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari SUA pentru o mie de metri cubi în 2005 până la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în 2013. Ca urmare, au crescut şi tarifele, iar importul gazelor naturale a intrat în anul 2007 pe un trend descendent. Importul de gaze a scăzut de la 1418,6 milioane metri cubi în anul 2005 până la 1031 milioane metri cubi în 2013, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.

Potrivit experţilor, relaţiile dintre Ucraina şi Gazprom, ar putea să degenereze pe fondul conflictului ruso-ucrainean şi să ducă la sistarea livrărilor de gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor