Interdicţii la scăldat: Niciun lac din Chişinău nu corespunde normelor sanitare

Ana Chitoroagă
10.07.2012

Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică avertizează că niciunul dintre lacurile din Capitală nu corespunde normelor sanitare, deoarece apa conţine diferiţi microbi, iar nisipul de pe plaje nu a mai fost schimbat de 30 de ani. Totodată potrivit specialiştilor în nisipul de pe plajă au fost depistate ouă de helminţi.

În acest sens, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică Iurie Pânzaru, a explicat că "în Chişinău peste 30 de ani nu a fost schimbat categoric nisipul. Chiar dacă îl ară, nisipul este supus influenţei razelor solare directe şi nu sunt nimicite întru totul ouăle de helminţi. Nisipul se renovează parţial: câte o maşină la o plajă de câteva mii de metri, dar nu e suficient".

La rândul său, Vadim Brânzaniuc, şeful servicii relaţii publice de la Primăria Capitalei, contrazice cele spuse de către specialiştii de la CNSP: "Nu ştiu de unde s-au luat aceste cifre, poate nisipul de la Vadul lui Vodă, dar nici aici lucrurile nu stau chiar aşa. În 2008-2009 a fost schimbat nisipul de la Sculeni, anul trecut s-a pus nisip nou la Valea Morilor. Pe aceste plaje puteţi găsi şi inscripţii care indică că scăldatul e interzis".

Mulţi dintre cei care doresc să se răcorească ignoră, însă, avertismentele specialiştilor.

La fel de alarmantă este şi starea râurilor Prut şi Nistru.

Precizăm că situaţia sanitară a plajelor şi bazinelor acvatice din toată ţara este catalogată drept una alarmantă de specialişti. Drept urmare, scăldatul este interzis.

"Fără autorizaţie sanitară funcţionează bazinele acvatice din Chişinău şi Bălţi. Nu este prevăzută aprovizionarea centralizată a vizitatorilor cu apă potabilă, lipsesc formele arhitecturale, adică duşurile, locurile speciale pentru copii, WC-urile, cabinele pentru schimbul hainelor. Nu este organizată centralizarea reziduurilor solide", a menţionat vicedirectorul Centrului Municipal de Medicină Preventivă, Iurie Pânzaru.

Iar unele plaje sunt folosite în alte scopuri decât pentru bronzat.

"În unele localităţi, teritoriul propus pentru odihnă este adeseori, spre marele regret, folosit pentru păşunatul animalelor. Nisipul de pe plajă este poluat în circa 60 şi mai mult la sută. Sunt depistate ouăle de helminţi. Este o dovadă simplă, dacă ne referim la câinii şi pisicile care încă sunt în număr impunător atât în Chişinău, cât şi în republică. În nisip se depistează un conţinut sporit de E.coli, ce denotă poluare cu mase fecale", a explicat Pânzaru.

În Capitală sunt cinci lacuri şi în toate scăldatul este interzis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor