R. Moldova: Guvernul a aprobat proiectul legii expertizei judiciare

Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar. Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi urmăreşte ridicarea nivelului calităţii serviciilor de expertiză judiciară şi profesionalismul experţilor judiciari, dar şi consolidarea infrastructurii de expertiză judiciară şi a statutului expertului judiciar, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului.
(Epoch Times)
Ana Chitoroagă
18.07.2014

Guvernul a aprobat joi, 17 iulie, proiectul Legii cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar. Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiţiei şi urmăreşte ridicarea nivelului calităţii serviciilor de expertiză judiciară şi profesionalismul experţilor judiciari, dar şi consolidarea infrastructurii de expertiză judiciară şi a statutului expertului judiciar, a relatat pentru Moldpres Biroul comunicare şi relaţii cu presă al Guvernului.

În cadrul şedinţei, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, a reiterat importanţa expertizei judiciare - unul dintre instrumentele legale de oferire a probelor veridice ce contribuie la atingerea scopurilor procesului judiciar.

Printre prevederi se găsesc reglementările privind formarea continuă şi evaluarea performanţelor expertului judiciar. Totodată, documentul vine cu reglementări noi la capitolul răspundere disciplinară. „În acest sens a fost instituit un mecanism nou de sancţionare disciplinară pentru fapte care constituie abateri disciplinare privind activitatea de expertiză judiciară, lista cărora este exhaustivă", a explicat ministrul Justiţiei.

Reglementate de proiect vizează suspendarea şi încetarea activităţii expertului judiciar, care sunt expuse mult mai detaliat, decât în actuala lege. Proiectul de lege vine să reglementeze organizarea activităţii în domeniul expertizei judiciare, în speţă, a activităţii experţilor judiciari particulari. Astfel, aceştia vor fi egali cu ceilalţi experţi judiciari atunci când e vorba de admitere în profesie, statut, răspundere disciplinară. În acest mod, proiectul creează şanse pentru dezvoltarea posibilităţilor de alternativă în cazul apelării la serviciile de expertiză judiciară.

Documentul se referă şi la protecţia de stat a expertului judiciar, asigurarea materială, socială, medicală a acestuia, precum şi colaborarea internaţională în activitatea de expertiză judiciară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor