R. Moldova. De la 1 septembrie va fi reluat procesul educaţional în instituţiile de învăţământ
alte articole
Procesul de studii preşcolar şi general în instituţiile de învăţământ publice şi private din Republica Moldova vor fi reluate începând cu 1 septembrie, însă acestea vor trebui să se conformeze unor reguli şi instrucţiuni stricte de activitate. Decizia a fost luată vineri în cadrul şedinţei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (CNESP).
Decizia finală de a redeschide instituţiile de învăţământ va aparţine fondatorilor, doar după ce vor întruni toate regulile menţionate în instrucţiunea CNESP.
„Deşi există decizia Comisiei de a relua procesul educaţional, nu este garantat că toate şcolile vor fi redeschise de la 1 septembrie. Sperăm ca în timpul rămas toate pregătirile vor fi finalizate”, a menţionat premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing, făcând apel la administraţiile instituţiilor de învăţământ să respecte cerinţele cu stricteţe şi maximă responsabilitate.
Şcolile şi universităţile din Moldova vor trebui să fie asigurate cu termometre, dezinfectanţi şi alte produse de igienă. În acest scop, Guvernul a promis că va aloca suplimentar 31 milioane lei şi alte 105 milioane lei pentru remunerarea cadrelor didactice care vor munci mai mult în perioada următoare. Totodată, nu vor fi permise careurile şi alte manifestaţii festive.
În spaţiile din incinta şcolilor şi universităţilor vor fi marcate benzi pentru a delimita distanţa între persoane de cel puţin 1,5 metri. Aceeaşi distanţă va fi respectată şi între băncile din sălile de curs. Pentru a evita aglomeraţia, lecţiile vor începe la ore diferite, iar după caz ar putea fi reduse. De asemenea, va fi adaptată şi durata pauzelor pentru aerisirea încăperilor şi igienizarea mâinilor. În incinta instituţiilor, toţi vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie, cu acoperirea nasului şi a gurii.
Zilnic, la intrare, un lucrător medical va efectua triajul epidemiologic al elevilor, studenţilor şi personalului angajat. În cazul în care cineva din elevi/studenţi va înregistra febră sau alte simptome, acesta va fi izolat într-o încăpere special amenajată, iar în cazul elevilor peste 18 ani sau personalului angajat se va anunţa serviciul de urgenţă 112. Dacă vor fi depistate cazuri de infecţie cu noul coronavirus, întreaga grupă/clasă va fi plasată în autoizolare pe o perioadă de 14 zile.
De asemenea, Guvernul de la Chişinău informează că a fost ridicat, parţial, regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetăţenii care vin de peste hotare.
Ministerul Sănătăţii va stabili lista ţărilor şi regiunilor cu risc epidemiologic sporit, clasificate în zone roşii şi verzi. Lista va fi publicată pe site-urile oficiale şi va fi actualizată săptămânal. Astfel, persoanele care vor intra în ţară din zonele verzi – nu vor fi obligate să respecte regimul de carantină. Iar cei care vin din zonele roşii vor trebui să completeze fişele epidemiologice şi să respecte autoizolarea pentru 14 zile.