Dumitru Alaiba: Dodon recuperează miliardul de la cei care nu l-au furat

Panou: „Te invităm să îţi iei Miliardul înapoi”
Panou: „Te invităm să îţi iei Miliardul înapoi” (facebook.com/Dumitru Alaiba)

În emisiunea sa personală „Preşedintele Răspunde”, Igor Dodon a declarat că autorităţile Republicii Moldova ar fi recuperat deja 6,3 miliarde lei din vestitul miliard de dolari furat din sistemul bancar moldovenesc în perioada guvernării democrate.

„Au furat 13 şi ceva miliarde lei. Cu tot cu procente, noi trebuie să întoarcem 22-23 miliarde de lei. Parţial, noi am găsit soluţie, prin legea pe care eu am propus-o la începutul anului, o parte din profitul Băncii Naţionale, ca să nu fie luate de pe cetăţeni, se duce de-odată la recuperarea miliardului, dar cel mai important să luăm banii de la cei care au furat. Banii care i-au furat îi divizăm în două părţi: active bani pe intern şi bani în afara ţării.

În afara ţării, până amu, până a venit procurorul general nou, nimeni nu a făcut practic nimic. Pe interiorul ţării, până la moment au fost puse sechestre şi recuperat circa 6,3 miliarde lei, dintre care 2,5 miliarde lei bani cash, bani care au fost transferaţi deja pe cont şi restul 3,8 miliarde lei îs active sechestrate, automobile, clădiri, terenuri, etc., care se scot la vânzare şi banii se iau”, a declarat şeful statului.

În acest context, deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba a specificat că Dodon recuperează miliardul prin kulioace (pachete). Totodată, a punctat parlamentarul de la Chişinău, în declaraţiile preşedintelui Dodon sunt două minciuni - una este nouă, iar cealaltă copiată de la Plahotniuc.

„Minciuna nouă: Dodon desenează 3,8 miliarde lei sechestraţi ca recuperare a miliardului. Asta e fals. În primul rând, Dodon recuperează miliardul de la cei care nu l-au furat. După furtul miliardului, în sistemul bancar au intrat acţionari noi. Dodon vrea să recupereze miliardul de la ei, nu de la cei care au furat. Jumate din suma de 3,8 mlrd lei e un sechestru pus pe Victoriabank.

O dată ce noii acţionari au preluat Victoriabank (cu acordul BNM), din 2018 încoace, nu poţi cere aceştia să răspundă pentru crimele din 2014, făcute sub ochii BNM-ului. Sigur, în condiţiile în care aceştia cooperează pe deplin cu ancheta”, se arată în postarea lui Dumitru Alaiba.

În opinia acestuia, una dintre consecinţele sechestrului despre care a menţionat Dodon ar putea duce la înrăutăţirea relaţiilor cu partenerii externi ai Moldovei – FMI, UE, Banca Mondială. „Poate asta şi e intenţia? Să mai facem un pas în direcţia autoizolării?”, se întreabă retoric deputatul PAS.

Pe de altă parte, acesta a ţinut să specifice că un sechestru nu este recuperare. „Poţi să pui sechestre şi pe 500 miliarde, dar recuperat va fi zero dacă sechestrele sunt ridicate. Este o manipulare în sine să vorbeşti despre sechestre insinuând mare succes al recuperării. Nimic nu e recuperat până nu e confiscat şi încasat în bugetul statului. Minciuna veche, reciclată de la Plahotniuc: ʻau fost recuperate 2,5 miliarde lei din furtul bancarʼ”.

Din anul 2017, statul îşi minte propriii cetăţeni spunând că activele recuperate sunt acelaşi lucru cu lichidarea băncilor, a subliniat Alaiba, explicând că după furtul miliardului au falimentat trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, bănci care mai aveau active: proprietăţi, clădiri, maşini, mai ştii ce.

„Aceste active nu au fost cumpărate din miliardul furat, ci din activitatea lor de zeci de ani, dinainte de crimă. Totuşi, pentru că băncile nu mai există, activele se vând şi statul încasează veniturile. Lichidare. Aceste 2,5 miliarde sunt în mare parte de aici.

Dodon ne spune că acestea sunt active recuperate din furtul miliardului. Dar astea nu sunt active recuperate din miliard, pentru că poţi vinde toate clădirile şi tot ce avea BEM, Banca Socială şi Unibank, dar miliardul va rămâne furat şi nimic din el recuperat”, a mai punctat parlamentarul basarabean.

Deci, acesta este modul în care statul prezintă informaţii „oficiale”, dar false, ceva de neconceput într-o democraţie, consideră Dumitru Alaiba, adăugând că aceste falsuri se trag încă de pe timpul lui Plahotniuc.

În campania prezidenţială din 2016 Dodon a promis că va recupera miliardul şi că îi va pune la puşcărie pe făptaşi, a amintit Alaiba, punctând că, de fapt, Dodon nu a făcut nimic în cei patru ani. „Din iulie 2019 are omul său la CNA – instituţie responsabilă de recuperare. Nici o schimbare, nici o evoluţie”.

Întrebându-se de ce nu avem nici un progres real în furtul miliardului, Alaiba a venit şi cu răspunsul: „Pentru că avem o guvernare coruptă. O fi tentant să îţi iei ţie ceea ce deja e furat de altcineva. Decât să dai înapoi statului, mai bine îţi iei ţie. Dodon minte. Minte mai ceva ca Plahotniuc. Şi când e prins cu minciuna, el minte încă o dată. Apropos, el nu mă minte pe mine, care precis nu-l votez. Îi minte pe cei care au de gând să-l voteze în următoarele alegeri”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe