Putin vrea o 'manevră fiscală' pentru a acoperi gaura din bugetul Rusiei (revista presei)

Guvernul rus analizează o 'manevră fiscală', prin care ar urma să majoreze impozitele, pentru a acoperi gaura în buget lăsată de măsurile populiste din perioada electorală, scriu ziarele moscovite de joi.
Premierul rus, Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
16.02.2012

Guvernul rus analizează o 'manevră fiscală', prin care ar urma să majoreze impozitele, pentru a acoperi gaura în buget lăsată de măsurile populiste din perioada electorală, scriu ziarele moscovite de joi. Reforma fiscală riscă să readucă Rusia în criza anilor '90, avertizează Vedomosti. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, noul sistem de impozitare va da dureri de cap viitorului executiv, constituit după alegerile prezidenţiale din 4 martie.

Premierul rus Vladimir Putin nu s-a remarcat prin nostalgii după anii '90, dar există suspiciunea că el visează în taină să întoarcă ţara în acea perioadă, scrie cotidianul financiar Vedomosti. Anii '90 semnifică subordonarea statului intereselor private, pierderea încrederii societăţii - aspecte dureroase care nici până acum nu s-au vindecat. O componentă a complexei crize din acea perioadă era totala neconcordanţă a vieţii cu normele legale. Impozitele erau ucigătoare pentru mediul de afaceri. Cu toate acestea, nimeni nu răspundea pentru neplată. Guvernul discută aşa-numita 'manevră fiscală' - majorarea impozitelor după alegeri, menită să acopere gaura în buget cauzată de măsurile populiste. Se intenţionează majorarea TVA cu 2% (până la 20%) sau chiar cu 4% (până la 22%), introducerea unei scale progresive pentru impozitul pe venit, revenirea la taxa de asigurare de 34%, cu transmiterea cotei de 4% asupra angajatului, creşterea accizelor la alcool şi ţigări.

Executivul întârzie cu realizarea reformei fiscale, semnalează Nezavisimaia Gazeta. Guvernul nu a îndeplinit ordinul lui Vladimir Putin şi nu a putut formula propunerile pentru perfecţionarea sistemului fiscal până la termenul fixat, de 15 februarie. Este vorba de un nou sistem fiscal, pe care guvernul promite să-l menţină neschimbat în următorii 5-6 ani. În ajun, premierul a promis o manevră fiscală care va stimula investiţiile în sectorul prelucrător. Miniştrii nu se grăbesc totuşi cu manevrele. Reforma fiscală ar putea da mari dureri de cap viitorului cabinet, care ar urma să fie condus de Dmitri Medvedev după alegerile prezidenţiale. Deocamdată economia rusă este afectată de o 'ceaţă fiscală', care ameninţă atât investiţiile, cât şi bugetul, indică Nezavisimaia Gazeta.

O eliberare în afacerea Iukos, titrează Kommersant. Vladimir Pereverezin a ieşit din închisoare, fără să fi colaborat cu forţele de ordine. Joi dimineaţă a fost eliberat directorul general al unor firme offshore prin intermediul cărora fostul magnat al petrolului, Mihail Hodorkovski, manager al companiei Iukos, şi-ar fi însuşit şi legalizat veniturile din petrolul vândut peste hotare, potrivit acuzaţiilor. Pereverzin a fost eliberat primul dintre toţii managerii deţinuţi din acest dosar. El a refuzat să facă anumite afaceri cu apărătorii legii: în cei şapte ani şi două luni de detenţie nu şi-a recunoscut niciodată vinovăţia şi nu a dat mărturii împotriva foştilor conducători, notează Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor