Putin vizitează Crimeea la cinci ani după anexarea ilegală de către Rusia
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin va călători luni în Crimeea pentru a marca cea de-a cincea aniversare a ceea ce Moscova consideră ziua în care peninsula ucraineană din Marea Neagră a devenit o parte a Rusiei, potrivit RFE/RL.
Kremlinul a precizat duminică faptul că Putin va vizita peninsula şi oraşul port Sevastopol pentru a participa la activităţile de celebrare.
Însă Kievul şi Occidentul au denunţat anexarea ca fiind ilegală, ducând la aplicarea de sancţiuni de către Occident asupra unor companii şi persoane fizice din Rusia.
În 18 martie 2014, Putin a semnat un tratat prin care Moscova anexează regiunea ucraineană Crimeea la Rusia, după ce forţele militare ruseşti au preluat controlul asupra peninsulei şi au organizat un referendum care nu a fost recunoscut de Ucraina şi comunitatea internaţională.
Înaintea aniversării din acest an, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, a criticat dur Kremlinul pentru anexarea “ilegală” a Crimeei şi a reconfirmat angajamentul blocului european pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Ocuparea Crimeei “rămâne o provocare directă la adresa securităţii internaţionale, cu implicaţii grave pentru ordinea legală internaţională care protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor”, a susţinut Mogherini într-o declaraţie publicată duminică.
De asemenea, Mogherini a criticat Moscova pentru deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Crimeea, afirmând că rezidenţii din peninsulă se “confruntă sistematic cu restricţii privind libertăţile lor fundamentale”, specificând că drepturile tătarilor crimeeni au fost “încălcate în mod grav”.
În 15 martie, SUA, împreună cu Uniunea Europeană şi Canada, au impus noi sancţiuni împotriva a peste 12 oficiali ruşi şi companii ruseşti ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina.
Forţele guvernamentale ucrainene luptă din aprilie 2014 împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, conflictul provocând moartea a peste 13.000 de persoane, un sfert fiind civili.
În noiembrie 2018, Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene şi 24 de marinari ucraineni în apropierea Strâmtorii Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov. Cei 24 de marinari încă se află în detenţie în Moscova.
În cadrul vizitei de luni în Sevastopol, Putin va participa la o ceremonie de deschidere a unei noi centrale electrice, a precizat Kremlinul într-o declaraţie.
În plus, Putin va vizita Complexul Memorial Malahov Kurgan din Sevastopol, care este dedicat apărării oraşului în Războiul Crimeean şi cel de-al doilea război mondial şi, de asemenea, va participa la inaugurarea unei centrale electrice în capitala crimeeana Simferopol, prin intermediul unei legături video.
Centralele electrice din Sevastopol şi Simferopol s-au aflat în centrul unui scandal internaţional după ce conglomeratul german Siemens a declarat că turbinele sale energetice au fost instalate acolo fără să aibă cunoştinţă de acest lucru şi prin încălcarea sancţiunilor UE care interzic furnizarea tehnologiei energetice în Crimeea.
UE a extins sancţiunile împotriva companiilor şi persoanelor fizice din Rusia în 2017 ca răspuns la transferul turbinelor Siemens în Crimeea.
Ministrul rus de Externe a declarat la acea vreme că decizia respectivă este un pas “neprietenos şi nejustificat”.
Ratingurile de încredere şi sprijin ale lui Putin în sondajele de opinie, care au crescut în mod semnificativ după anexarea Crimeei în 2014, au scăzut în ultimele luni pe fondul problemelor economice continue ale Rusiei şi pentru creşterea vârstei de pensionare în ţară.
Putin a dominat scena politică a Rusiei timp de două decenii, îndeplinind funcţiile de preşedinte sau premier începând cu 1999. În 2018, Putin, în vârstă de 66 de ani, a fost reales pentru un nou mandat de şase ani. Criticii susţin că Putin şi-a menţinut un monopol aproape total asupra puterii prin strivirea opoziţiei politice şi suprimarea dizidenţei.