General de top american cere creşterea numărului de trupe în Europa. Motivul: Rusia
alte articole
În cadrul unei audieri în Comisia pentru Servicii Armate din Senatul SUA, generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, a afirmat că Statele Unite trebuie să trimită un număr şi mai mare de soldaţi şi nave de luptă spre Europa pentru “a rămâne cu un pas în faţa Rusiei”, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Chiar dacă cheltuielile militare ale Rusiei sunt de fapt programate să fie reduse în următorii câţiva ani, generalul Scaparrotti a susţinut că ameninţarea rusească “tot mai mare” justifică o creştere suplimentară a cheltuielilor SUA pentru Europa. Bineînţeles, acesta a fost un argument comun pentru oficialii Pentagonului şi din acest motiv SUA dispune de un număr atât de ridicat de soldaţi în estul Europei.
Scaparrotti a declarat că nu este mulţumit de prezenţa militară americană în Europa.
“Sunt îngrijorat de capacitatea mea de a strânge informaţii, de a monitoriza şi de a desfăşura misiuni de recunoaştere în contextul pericolului tot mai mare pe care îl reprezintă Rusia. Am nevoie de o capacitate mai mare”, i-a explicat Scaparrotti preşedintelui comisiei, republicanul Jim Inhofe.
De asemenea, generalul a confirmat faptul că SUA ia în considerare trimiterea unor arme suplimentare în Ucraina pentru a fi folosite împotriva Rusiei, care a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi susţine separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Donbas, care luptă împotriva trupelor Kievului într-un conflict soldat cu aproximativ 13.000 de victime începând din aprilie 2014.
Deşi s-a declarat că armele destinate Ucrainei ar urma să fie folosite în războiul cu separatiştii, ele includ arme anti-tanc. Noul transport va fi cuprinde de asemenea arme maritime care, în mod evident, nu sunt pentru un război civil pe uscat.
Scaparrotti a făcut remarcile după ce ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat în urmă cu câteva zile, la Centrul Stimson din Washington, că Rusia ar putea fi forţată să desfăşoare rachete capabile să lovească întregul continent european în cazul în care SUA va amplasa în regiune rachete interzise prin Tratatul INF.
“Suntem foarte îngrijoraţi că, după decizia SUA de a se retrage din Tratatul INF, ar putea fi desfăşurate rachete pe teritoriul aliaţilor europeni [ai SUA]”, a afirmat Antonov luni. “Vom fi forţaţi să desfăşurăm propriile noastre rachete şi veţi vedea că întregul teritoriu al ţărilor europene va fi acoperit”.
Tratatul INF a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km. Dar acum, după ce SUA şi Rusia s-au retras din el, au fost generate noi temeri cu privire la lansarea unei noi curse a înarmării.