Putin urmăreşte consolidarea securităţii militare prin vizitele în China şi în state CSI

Vizitele preşedintelui rus Vladimir Putin în ţări ca Belarus, Kazahstan şi în China vizează mai întâi de toate consolidarea securităţii militare, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de vineri.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
01.06.2012

Vizitele preşedintelui rus Vladimir Putin în ţări ca Belarus, Kazahstan şi în China vizează mai întâi de toate consolidarea securităţii militare, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de vineri.

Vladimir Putin continuă să intensifice capacitatea de apărare a ţării, fără să se teamă că majorarea bugetului alocat apărării va deveni o ameninţare pentru economia Rusiei, scrie publicaţia. Activitatea politico-militară a conducerii Rusiei vizează contacte militare active în cadrul statelor din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă şi a Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Soluţionarea problemelor de securitate în comun este mai puţin costisitoare. Cel mai probabil anume din acest motiv Putin efectuează primele vizite la aliaţii în ceea ce priveşte apărarea.

Pe de altă parte, Kommersant scrie că Vladimir Putin a ales Belarusul pentru prima sa vizită externă în calitate de şef de stat, întrucât Kremlinul 'nu a avut prea multe opţiuni', după cum a recunoscut consilierul prezidenţial, Iuri Uşakov. Întrebat de ce Putin a decis să efectueze prima sa vizită la Minsk, la invitaţia autoritarului lider, Aleksandr Lukaşenko, Uşakov a replicat: 'Aveţi în vedere de ce nu a ales Kazahstanul? Ştiţi, nici nu am avut prea multe opţiuni. De la început fusese stabilită dată Summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în China, după care logic este să trecem pe la Astana. În plus, am convenit o deplasare în direcţia vestică - Germania şi Franţa. Logic că, în această situaţie, Belarusul a fost prima', a explicat el.

Potrivit Noivîe Izvestia, autorităţile de la Minsk vor încerca să scoată unele avantaje din vizita lui Putin. Între temele discutate de liderul de la Kremlin cu omologul său de la Minsk figurează şi acordarea unei noi tranşe dintr-un credit din fondul Comunităţii Euroasiatice. Belarusul a beneficiat de două ori deja de sprijin financiar din acest fond. Acum Minskul aşteaptă o nouă sumă de 440 de milioane de dolari. În plus, agenda comună prevede construirea unei centrale nuclearo-electrice în Belarus şi crearea unui concern Rosbelavto, pe baza companiei ruse de automobile KamAZ şi a celei din Belarus MAZ.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor