Reformarea Rusiei Unite, anunţată de Medvedev, aminteşte de „perestroika” lui Gorbaciov (revista presei ruse)

Premierul rus Dmitri Medvedev a fost ales şef al partidului de guvernământ Rusia Unită, în locul lui Putin, învestit preşedinte, scriu ziarele moscovite de luni.
Premierul rus Dmitri Medvedev vorbeşte la congresul partidului de guvernământ Rusia Unită, Moscova, 26 mai 2012. Medvedev a fost ales să conducă partidul. (STR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.05.2012

Premierul rus Dmitri Medvedev a fost ales şef al partidului de guvernământ Rusia Unită, în locul lui Putin, învestit preşedinte, scriu ziarele moscovite de luni. Planurile de reformare a formaţiunii, anunţate de Medvedev la cel de-al XIII-lea congres, amintesc de restructurarea (perestroika) lui Mihail Gorbaciov, remarcă Nezavisimaia Gazeta. Este neclar de ce noul preşedinte al partidului nu a început restructurarea cu sine însuşi, semnalează Kommersant.

Delegaţii congresului au votat deschis, nimeni nu s-a abţinut, nimeni nu a fost împotrivă, continuă publicaţia Kommersant. Dar acest aspect contează mai puţin - dacă ar fi existat şi membri împotriva alegerii lui Medvedev, aveau şansa să se manifeste, dar nimeni nu a ridicat mâna. În asta şi constă principala enigmă: de ce, dacă atât Vladimir Putin, cât şi Dmitri Medvedev, susţin insistent că alegerile trebuie să prezinte o alternativă, iar votul să fie secret, alegerea preşedintelui partidului a fost fără alternativă, iar votul deschis? De ce nu ar începe restructurarea cu sine însuşi? - se întreabă reporterul vedetă Andrei Kolesnikov.

'De fapt, va trebui să ne ocupăm de reconstruirea partidului. Va fi o muncă dificilă' - un singur citat din discursul lui Medvedev se poate constitui drept bilanţ al congresului, susţine Nezavisimaia Gazeta. Noul lider a prezentat un program de modernizare a structurii partidului, care imediat a fost fixat în statut. Celelalte decizii vizând conducerea formaţiunii nu au adus nimic nou. Mulţi au rămas în posturile lor, iar cei nou promovaţi în posturi sunt membri vechi de partid, dar care nu aveau până acum funcţii de conducere.

Iniţiativele vizând stimularea concurenţei în interiorul partidului, deschiderea către societate, alternativa la alegerea şefilor amintesc de restructurarea şi transparenţa fostului lider sovietic, Mihail Gorbaciov. Atunci, contradicţiile interne au condus la destrămarea Partidului Comunist, mai scrie Nezavisimaia Gateza. Medvedev va trebui să impună partidului agenda naţională şi să curme corupţia membrilor, consideră Rossiiskaia Gazeta.

Moskovski Komsomoleţ relatează că, la despărţire, Putin a amintit că a creat partidul 'cu mâinile sale' şi a reliefat principala problemă a Rusiei Unite: 'Când ajungi în vreo regiune şi vezi că doar cu maşina nu poţi trece, dar nici pe jos nu e mai puţin periculos, când observi că salariile angajaţilor din sfera socială sunt inferioare pragului minim de existenţă, este foarte greu să-i convingi pe oameni că noi lucrăm eficient, mai ales dacă regiunea este condusă de reprezentanţi ai Rusiei Unite. În est se spune: 'Oricât ai repeta 'halva-halva', nu simţi vreun gust de dulce''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor