Ministrul francez al Apărării: loviturile aeriene ruseşti din Siria nu sunt împotriva ISIL

Franţa a declarat că loviturile aeriene desfăşurate de avioanele ruseşti în Siria nu au lovit ţinte ale Statului Islamic ci grupuri rebele (unele susţinute de Occident) care se opun guvernului sirian.
Ministrul francez al Apărări, Jean-Yves Le Drian
Ministrul francez al Apărări, Jean-Yves Le Drian (AFP/Getty Images)

Ministrul francez al apărării a declarat Parlamentului ţării că avioanele ruseşti nu au lovit teroriştii ISIL (după cum mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic) în raidurile lor de miercuri, ci mai degrabă au atacat opozanţi ai preşedintelui Bashar al-Assad.

“Domnule preşedinte [al Parlamentului], doamnelor şi domnilor membri ai Parlamentului, voi răspunde întrebărilor voastre după ce va lua cuvântul premierul [ţării], dar voi adăuga un element în discuţie şi la linia de întrebări: este vorba de faptul că, după cum ştiţi, forţele ruseşti au atacat zone din Siria ... [dar] în mod curios nu au atacat Statul Islamic. Aşadar, vă las pe dumneavoastră să trageţi concluzii”, a declarat ministrul apărării Jean-Yves Le Drian.

Experţii militari susţin că Homs, în apropierea căruia au avut loc atacurile ruseşti de miercuri, este un oraş cheie pentru Assad în eforturile sale de a menţine controlul asupra vestului Siriei.

Loviturile aeriene ruseşti au avut loc la câteva zile după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat Naţiunilor Unite că ar trebui creată o coaliţie globală, condusă de Rusia, care să lupte împotriva Statului Islamic.

Franţa şi alte guverne occidentale nu doresc să îl susţină pe liderul sirian Bashar al-Assad.

Observatorii din regiune susţin că Parisul încearcă să complice situaţia şi că declaraţiile ministrului francez de externe nu reprezintă decât o formă de propagandă.

Rusia a susţinut de la bun început că acţiunile sale vor fi îndreptate împotriva ISIL şi a grupurilor asociate cu ISIL şi vor urmări să stabilizeze guvernul lui Assad, un aliat al Moscovei.