Putin şi aliaţii săi ar lua în considerare invazia a încă trei ţări [The Daily Beast]
Împotmolit în Donbas, umilit de incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în regiunea Kursk, liderul rus Vladimir Putin se confruntă cu cea mai clară ameninţare la adresa autorităţii sale de la revolta eşuată a grupului de mercenari Wagner de anul trecut, susţine o analiză The Daily Beast.
Şi cu spatele la zid, Putin este cel mai periculos, potrivit criticilor care descriu mentalitatea sa de "bătăuş de stradă". Teama este că bătăuşul de la Moscova ar putea să îşi dubleze miza pe Ucraina făcând război pe un alt front, înfruntând NATO în statele baltice.
Semnele că Putin nu mai are nicio limită se acumulează de ceva timp. Un atac direct cu rachete de croazieră asupra principalului spital de copii din Kiev, luna trecută, în ajunul unui summit NATO la Washington, a fost văzut ca un mesaj din partea Kremlinului că nu este vorba doar despre Ucraina, că Rusia este pregătită pentru bătălii mai mari, chiar pentru al Treilea Război Mondial.
Cel puţin în Rusia însăşi, mesajul a fost recepţionat. Cuvintele puternice şi rezoluţiile decisive ale liderilor NATO din Washington au fost întâmpinate cu batjocură, glume urâte cu privire la partea din ce în ce mai mică care a mai rămas din Ucraina devastată de război şi care va deveni, în cele din urmă, membră a NATO, şi cu apeluri aparent serioase din partea Kremlinului pentru cucerirea întregii Ucraine. Bloggeri ruşi pro-război, ofiţeri militari şi invitaţi la talk-show-uri TV au intrat într-o frenezie de entuziasm. Orice era posibil; nicio linie roşie nu-i mai putea opri, nici măcar cu armele lor nucleare.
În curând, accentul s-a mutat de pe Ucraina pe cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi s-a discutat despre care dintre ele ar trebui să fie atacată mai întâi şi de câte trupe ar fi nevoie pentru a face acest lucru. Cele trei foste republici sovietice sunt membre NATO din 2004, dar Putin şi aliaţii săi nu cred că vreo putere occidentală ar fi dispusă să verse sânge în apărarea lor. Ei consideră că aceasta este veriga cea mai slabă a NATO - dacă se apropie al Treilea Război Mondial, aici ar putea începe. "Este puţin probabil ca aliaţii Estoniei să li se alăture în două zile", a sugerat popularul canal NeoficialiyBeZsonov cu privire la un potenţial atac din oraşul-port rusesc Kaliningrad din Marea Baltică. Ziarul The Moscow Times a relatat că elitele ruseşti "se pregătesc pentru cel de-al Treilea Război Mondial, discutând despre modul în care se va încheia acesta".
Presa şi isteria social media au fost monitorizate pentru The Daily Beast de compania de analiză a datelor FilterLabs, cu sediul în Massachusetts.
"Comentatorii pro-război transformă documentele şi articolele 'importante' despre pregătirea NATO în fapte 'revelatoare' care ilustrează cât de mult alianţa atlantică nu este pregătită pentru 'atacul nostru decisiv'", a declarat analistul de cercetare al FilterLabs, Vasily Gatov.
"Acest subiect este constant prezent pe canalele lor. În cele din urmă, aceste speculaţii, prelucrate de puterile pro-ruse din statele baltice, sunt transformate în presupuse planuri ale Rusiei de a ataca oraşul estonian Narva la o anumită dată în noiembrie 2024".
Pentru unii occidentali, discuţia despre un al Treilea Război Mondial care să opună Rusia alianţei militare NATO este fantezistă. Puterea militară a NATO - în termeni de număr de tancuri, avioane, artilerie - este de cel puţin patru ori mai mare decât cea a Rusiei, subliniază ei. Bugetul său militar este de cinci ori mai mare. Iar generalii ruşi se lăudau înainte de invazia din februarie 2022 că ar putea cuceri Kievul în două zile, pentru ca doi ani mai târziu să se trezească împotmoliţi într-un conflict interminabil care a costat sute de mii de vieţi.
Totuşi, continuă publicaţia citată, nimic din toate acestea nu contează pentru Putin şi lacheii săi. Tot ce îi interesează este dacă duşmanii lor îi vor înfrunta.
"Rusia vorbeşte despre atacarea statelor baltice doar pentru că poate", a declarat fostul membru al Parlamentului rus Gennady Gudkov. "Ei nu văd niciuna dintre liniile roşii, aşa că vor continua atacurile cibernetice asupra statelor baltice în acest an, vor trimite drone în România sau mai multe rachete care să survoleze Polonia".
"Pentru a înţelege Rusia trebuie să accepţi faptul că mentalitatea lui Putin este cea a unui bătăuş de stradă, îi este frică de un singur lucru - de moarte", adaugă Gudkov. "Când Putin se uită la NATO, el nu vede putere. El vede că, după doi ani şi jumătate de război, liderul unui stat NATO, Viktor Orban, vine să-l vadă la Kremlin, iar liderul altui stat NATO, preşedintele bulgar Rumen Radev, refuză chiar să participe la summitul NATO".
Şi ceea ce părea un plan nebunesc atunci când a fost prezentat pentru prima dată la televiziunea rusă în ianuarie 2022, de a folosi insula suedeză Gotland ca punct de plecare pentru atacurile ruseşti asupra statelor baltice, este acum văzut ca o ameninţare reală. De la invazia din Ucraina, atât Finlanda, cât şi Suedia au aderat la NATO. Gotland este acum un activ NATO vital din punct de vedere strategic în mijlocul a ceea ce unii experţi numesc acum în glumă "lacul NATO".
Membrii nordici ai NATO au dreptate să fie alarmaţi. Prima parte a scenariului teoretic al Rusiei, atacurile cibernetice asupra statelor baltice, a fost pusă în aplicare: Letonia, Estonia şi Lituania au raportat astfel de atacuri. Următorul pas în presupusul scenariu al atacului ar trebui să fie o încercare a Rusiei de a stârni tulburări în rândul populaţiilor semnificative rusofone şi pro-Moscova din Letonia şi Lituania, începând din această lună. "Există destul de mulţi aşa-numiţi 'vatniki' în Lituania, care au lucrat pentru fabricile sovietice şi, deşi aici nu există televiziune rusă, ei urmăresc propaganda rusă pe Youtube şi pe reţelele sociale Telegram", a declarat, pentru The Daily Beast, Pavel Marinich, fondatorul Malanka Media din Vilnius.
"Oamenii vorbesc despre ameninţarea Rusiei, dar toată lumea înţelege, de asemenea, că Rusia nu a experimentat niciodată puterea NATO şi cele mai noi tehnologii ale sale pe câmpul de luptă. Serviciile sale de informaţii urmăresc militarii ruşi din Kaliningrad zi şi noapte. Trupele ruse nu ar trece de Coridorul Suwalki", a adăugat el, referindu-se la coridorul strategic dintre Polonia şi Lituania, pe unde ar trebui să treacă orice forţă rusă.
Pentru unii, date fiind problemele Rusiei în Ucraina, ameninţarea la adresa membrilor NATO pare încă îndepărtată. Dar cei din regiune ştiu că, indiferent dacă este sau nu un bandit de stradă, Putin are obiceiul de a face ceea ce spune că are de gând să facă, chiar dacă nu se grăbeşte. El a interzis restaurantele georgiene din Moscova, apoi a deportat georgieni, apoi a atacat şi a ocupat teritorii georgiene. I-a promis dictatorului sirian Bashar al-Assad că îl va ajuta să-şi păstreze "suveranitatea" şi a făcut-o. I-a hărţuit pe ucraineni, i-a torturat în Crimeea, a anexat o grămadă de teritorii şi apoi a comparat Ucraina cu o frumoasă adormită, cu un vers dintr-un cântec despre un viol: "Îţi place sau nu-ţi place, e datoria ta, frumoasa mea".
În ultimii doi ani, forţele lui Putin au devastat zeci de oraşe şi sate ucrainene, ucigând sau rănind aproximativ 100.000 de ucraineni şi distrugând infrastructura cheie. Cu ajutorul Chinei şi susţinută de vânzările de petrol şi gaze, Rusia pare să aibă mai mulţi bani decât oricând în timpul războiului.
Conform analizei, planul de joc al lui Putin este clar, folosind ameninţarea unei viitoare escaladări pentru a determina Occidentul să vină la el şi să propună discuţii care îi vor îngropa crimele şi îi vor consolida câştigurile.
În caz contrar, şi în caz că SUA continuă să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina, el ar putea duce lupta la NATO. „Capitalele Europei sunt potenţiale victime”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov.