Putin: Rusia nu va amplasa ”pentru moment” rachete de tip nuclear la graniţa cu Kalinigrad

Vladimir Putin, 8 mai 2012
Vladimir Putin, 8 mai 2012 (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia nu va staţiona ”pentru moment”, rachete de tip nuclear în baza militară de la Kalinigrad aflată la graniţa cu Belarusului.

Sâmbătă, cotidianul german Bild publicase informaţii care relatau că "imagini înregistrate prin satelit, confidenţiale,” arată că un "număr cu două cifre" de baterii antirachetă de tip Iskander-M, cunoscute şi sub numele de SS-26, au fost amplasate "în ultimele 12 luni" în enclavă rusă Kaliningrad, între Polonia şi Lituania, şi de-a lungul frontierei ruse cu ţările baltice. Rachetele de tip SS-26 pot fi dotate cu focoase nucleare şi au o rază de acţiune de aproximativ 500 de kilometri, capitala germană aflându-se la 527 de kilometri distanţă de bază rusă.

Întrebat în timpul unei conferinţe de presă anuale cu privire la echiparea rachetelor de rază scurtă de la Kalinigrad cu focoase nucleare, Vladimir Putin a declarat că ”nu am adoptat, pentru moment, o asemenea decizie, să fie siguri”.

El a motivat decizia ca fiind ”una logică deoarece nimeni nu are nevoie de un astfel de scut (n.r. antirachetă)”.

Răspunsul Rusiei a fost motivat de instalarea scutului antirachetă ”AEGIS”, asupra căruia preşedintele rus făcuse o referire directă în cadrul unui discursului de joi, 12 decembrie, susţinut în faţa ambelor camere reunite din Parlament.

În cadrul discursului Putin anunţa că "nimeni n-ar trebui să aibă iluzii cu privire la posibilitatea de a obţine superioritatea militară asupra Rusiei. Nu vom permite niciodată aşa ceva. Rusia va răspunde tuturor provocărilor - şi politice, şi tehnologice".