Putin renunţă în acest an la 'linia directă' cu poporul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va mai comunica în acest an cu poporul prin 'linie directă', format ce a fost transmis în decursul ultimilor zece ani pe posturile federale de televiziune. Potrivit cotidianului Kommersant, în loc de aceasta ar putea fi ales un alt format: deja la sfârşitul lui noiembrie preşedintele Putin ar putea susţine o mare conferinţă de presă pentru jurnalişti.
Vladimir Vladimirovici Putin, preşedintele  Rusiei, 10 octombrie 2012, Moscova (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
31.10.2012

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va mai comunica în acest an cu poporul prin 'linie directă', format ce a fost transmis în decursul ultimilor zece ani pe posturile federale de televiziune. Potrivit cotidianului Kommersant, în loc de aceasta ar putea fi ales un alt format: deja la sfârşitul lui noiembrie preşedintele Putin ar putea susţine o mare conferinţă de presă pentru jurnalişti.

'Anul acesta nu va exista o 'linie directă'', a declarat pentru Kommersant secretarul de presă al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov. Întrebat de ce s-a decis renunţarea la formatul 'liniei directe', Peskov a precizat că 'nimeni nu a renunţat la el' şi că 'pur şi simplu în acest an va fi un alt format'.

Prima comunicare dintre Putin şi cetăţenii ruşi, cu ajutorul unor 'linii directe', telefoane şi scrisori din diferite colţuri ale ţării, a avut loc în 2001. La acea dată, comunicarea era transmisă de două posturi de televiziune: 'Pervîi canal' şi 'Rossia'. Tradiţia de a desfăşura 'linii directe' nu a fost întreruptă nici în 2008, când Putin a devenit premier, cu deosebirea că în ultimii ani comunicarea a fost transmisă doar de Televiziunea Naţională de Stat (VGTRK), iar formatul era intitulat 'De vorbă cu Vladimir Putin'.

Atât fostele 'linii', cele prezidenţiale, cât şi discuţiile din poziţia de premier au fost întotdeauna cerute de spectatorii ruşi, în pofida faptului că din an în an acestea deveneau tot mai lungi. Astfel, la 15 decembrie 2011, premierul Putin a fost ascultat timp de patru ore şi jumătate de circa 40% din auditoriul de televiziune la nivelul Rusiei.

Întrebat de Kommersant despre ce nou format ar putea fi vorba, Peskov a promis că 'acest lucru va fi anunţat în mod corespunzător'. Potrivit cotidianului rus, la sfârşitul lui noiembrie Putin ar putea susţine o amplă conferinţă de presă pentru jurnalişti.

Totodată, după cum a declarat Peskov, deocamdată nu este cunoscută data exactă când Putin se va adresa Adunării Federale. Potrivit unei surse de informaţie a Kommersant din cadrul Administraţiei prezidenţiale, pregătirea discursului se va prelungi. 'În condiţiile în care acesta este primul discurs al noului preşedinte, el nu poate fi unul tranzitoriu, ci trebuie să conţină jaloane strategice foarte serioase şi să fie extrem de bine prelucrat conceptual', a spus sursa. Dat fiind că de la alegerile prezidenţiale s-a scurs suficient de mult timp, discursul 'trebuie să aibă o puternică încărcătură energetică şi politică'.

În opinia analistului rus Evgheni Mincenko, directorul Institutului internaţional de expertiză politică, 'linia directă' ar putea fi înlocuită tocmai de acest discurs susţinut în faţa Adunării Federale, în care vor fi anunţate 'tezele-program' ale lui Putin, după care ar putea fi organizată o 'dezbatere în masă' pe marginea lor.

Preşedintele Fondului 'Politica petersburgheză', Mihail Vinogradov, aminteşte că ideea ultimului discurs pe care preşedintele Dmitri Medvedev l-a susţinut în 22 decembrie 2011 a fost 'reforma politică', iar de atunci aceasta este supusă unei 'serioase revizuiri'. Potrivit expertului, discursul lui Putin ar putea fi întârziat tocmai prin elaborarea actualei atitudini faţă de iniţiativele lui Medvedev. În afară de aceasta, 'nu este clar deocamdată cum ar trebui să fie tonalitatea discursului: vor fi ameninţări şi intimidări sau un impuls pozitiv?'.

După părerea vicepreşedintelui consiliului general al partidului pro-prezidenţial 'Rusia Unită', Aleksei Cesnakov, discursul preşedintelui ar trebui amânat pentru începutul anului viitor, în februarie, când va avea loc elaborarea bugetului. 'Este firesc ca preşedintele să precizeze jaloanele strategice, care să fie oglindite atât în discursul său legat de buget, cât şi în bugetul propriu-zis. Acest lucru va face ca procesul de punere de acord între toate grupurile interesate - de la structurile federale la regiuni - să fie compact şi mai dinamic', a explicat Cesnakov pentru Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor