Putin ordonă construirea unui sistem care să cenzureze mai drastic internetul
alte articole
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat administraţiei sale să ia în considerare un nou sistem care să blocheze conţinutul „toxic” de pe internet, deşi detaliile nu au fost făcute publice, transmite agenţia Reuters.
Noul sistem, menţionat într-o listă de ordine prezidenţiale apărute pe site-ul Kremlinului, a fost descris ca un „registru autoreglementat al conţinutului toxic” care ar fi folosit „pentru protejarea minorilor”.
Kremlinul ar urma să-l revizuiască până la 1 iunie. Ordinul, apărut joi, a fost raportat pentru prima dată de presa rusă sâmbătă.
Citiți și Moscova începe să stocheze date amănunţite despre cetăţeni [Kommersant]
Putin a făcut aluzie la planuri pentru o cenzură mai radicală a conţinutului online, dând vina pe internet pentru corupţia tinerilor şi pentru că a alimentat protestele de stradă ale oponenţilor politici - pe care regimul de la Moscova îi consideră extremişti.
Rusia a intensificat anul trecut presiunea asupra companiilor străine de tehnologie, impunând amenzi, inclusiv o amendă de aproape 100 de milioane de dolari împotriva Google pentru că nu a şters conţinutul la cererea autorităţilor ruse.
Citiți și Partidul Comunist Chinez strânge şurubul - anunţă noi reguli pentru sistemul de "credit social"
În decembrie, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru o propunere a unui membru al consiliului său pentru drepturile omului pentru un nou mecanism "voluntar" de interzicere a conţinutului toxic, pe care platformele online ruse ar fi de acord să-l implementeze în schimbul faptului că vor fi tratate preferenţial faţă de platformele străine.
Ideea unei cenzuri masive a internetului, la scară naţională, nu este nouă. China comunistă a implementat un astfel de sistem cu sprijinul companiilor străine, blocând accesul chinezilor la informaţiile libere.
Citiți și Chinezii obligaţi să-şi scaneze faţa dacă vor un telefon nou sau acces la internet
Deşi motivul oficial al sistemului construit este de a ajuta la "menţinerea moralităţii tinerilor", el serveşte pentru a ascunde crimele sistematice comise de regim asupra unor categorii de cetăţeni, precum uigurii din Xinjiang, creştinii neafiliaţi la Asociaţia Bisericilor Patriotice şi a practicanţilor disciplinei spirituale Falun Gong.
Sistemul, numit The great Firewall (Marele Zid Informatic), a fost suplimentat în timp cu un sistem Police.net - care permitea accesul instant la dosarele cetăţenilor chinezi şi ale familiei acestora -, precum şi cu sisteme de monitorizare video şi recunoaştere facială în timp real.
Mai nou, China a implementat sisteme de credit social, care blochează accesul la anumite servicii - de exemplu cumpărarea de bilete de tren şi avion - în funcţie de reguli impuse de Partidul Comunist Chinez.