Putin ordonă construirea unui sistem care să cenzureze mai drastic internetul

Rusia încearcă să se închidă, în plină eră a informaţiei
Vladimir Putin (Getty Images)
A.P.
30.01.2022

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat administraţiei sale să ia în considerare un nou sistem care să blocheze conţinutul „toxic” de pe internet, deşi detaliile nu au fost făcute publice, transmite agenţia Reuters.

Noul sistem, menţionat într-o listă de ordine prezidenţiale apărute pe site-ul Kremlinului, a fost descris ca un „registru autoreglementat al conţinutului toxic” care ar fi folosit „pentru protejarea minorilor”.

Kremlinul ar urma să-l revizuiască până la 1 iunie. Ordinul, apărut joi, a fost raportat pentru prima dată de presa rusă sâmbătă.

Citiți și Moscova începe să stocheze date amănunţite despre cetăţeni [Kommersant]

Putin a făcut aluzie la planuri pentru o cenzură mai radicală a conţinutului online, dând vina pe internet pentru corupţia tinerilor şi pentru că a alimentat protestele de stradă ale oponenţilor politici - pe care regimul de la Moscova îi consideră extremişti.

Rusia a intensificat anul trecut presiunea asupra companiilor străine de tehnologie, impunând amenzi, inclusiv o amendă de aproape 100 de milioane de dolari împotriva Google pentru că nu a şters conţinutul la cererea autorităţilor ruse.

Citiți și Partidul Comunist Chinez strânge şurubul - anunţă noi reguli pentru sistemul de "credit social"

În decembrie, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru o propunere a unui membru al consiliului său pentru drepturile omului pentru un nou mecanism "voluntar" de interzicere a conţinutului toxic, pe care platformele online ruse ar fi de acord să-l implementeze în schimbul faptului că vor fi tratate preferenţial faţă de platformele străine.

Ideea unei cenzuri masive a internetului, la scară naţională, nu este nouă. China comunistă a implementat un astfel de sistem cu sprijinul companiilor străine, blocând accesul chinezilor la informaţiile libere.

Citiți și Chinezii obligaţi să-şi scaneze faţa dacă vor un telefon nou sau acces la internet

Deşi motivul oficial al sistemului construit este de a ajuta la "menţinerea moralităţii tinerilor", el serveşte pentru a ascunde crimele sistematice comise de regim asupra unor categorii de cetăţeni, precum uigurii din Xinjiang, creştinii neafiliaţi la Asociaţia Bisericilor Patriotice şi a practicanţilor disciplinei spirituale Falun Gong.

Sistemul, numit The great Firewall (Marele Zid Informatic), a fost suplimentat în timp cu un sistem Police.net - care permitea accesul instant la dosarele cetăţenilor chinezi şi ale familiei acestora -, precum şi cu sisteme de monitorizare video şi recunoaştere facială în timp real.

Citiți și Sistemul comunist de credit social blochează 2,5 milioane de "entităţi discreditate" să achiziţioneze bilete de avion

Mai nou, China a implementat sisteme de credit social, care blochează accesul la anumite servicii - de exemplu cumpărarea de bilete de tren şi avion - în funcţie de reguli impuse de Partidul Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor