Rusia trimite rezerve de sânge lângă graniţa cu Ucraina, întărind temerile occidentale asupra unui atac iminent - Reuters

Oficiali americani au declarat în condiţii de anonimat că transporturile de sânge au avut loc în ultimele săptămâni
Vladimir Putin împreună cu gen Valeri Gherasimov (Getty Images)
A.P.
28.01.2022

Acumularea de trupe militare ruse în apropierea Ucrainei s-a extins după ce, vineri, Rusia a trimis în zonă rezerve de sânge şi alte materiale medicale - evoluţie pe care trei oficiali americani o consideră un alt indicator cheie al pregătirii militare a Moscovei, transmite agenţia Reuters.

Actuali şi foşti oficiali americani spun că indicatori concreţi - cum ar fi rezervele de sânge - sunt esenţiali pentru a determina dacă Moscova ar fi pregătită să efectueze o invazie, în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin decide să facă acest lucru.

Dezvăluirea trimiterii în zonă a proviziilor de sânge de către oficialii americani, vorbind sub condiţia anonimatului, adaugă un alt context avertismentelor tot mai dese ale SUA că Rusia s-ar pregăti pentru o nouă invazie în Ucraina, având în vedere tehnica militară şi trupele masate de Kremlin la graniţa ucraineană.

Avertismentele agenţiilor şi administraţiei americane au inclus faptul că Joe Biden a transmis că un atac rusesc este probabil, ca şi remarcile făcute de secretarul de stat american Antony Blinken că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei în „foarte scurt timp”.

Pentagonul a recunoscut anterior desfăşurarea de „logistică medicală” ca parte a tehnicii masate de Rusia la graniţa cu Ucraina. Dar dezvăluirea trimiterii proviziilor de sânge este un detaliu esenţial pentru a determina starea pregătirii unui atac al Rusiei.

„Acest lucru nu garantează că va avea loc într-adevăr un atac, dar nu poţi executa un atac decât dacă acest lucru este rezolvat”, a spus Ben Hodges, general-locotenent (în retragere), aflat acum la Center for European Policy Analysis Research Institute.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe nu a comentat imediat evoluţia din teren dar a remarcat avertismentele publice repetate ale SUA cu privire la pregătirea militară a Rusiei.

Pentagonul a refuzat să discute despre noile informaţii.

Cei trei oficiali americani care au vorbit despre proviziile de sânge au refuzat să spună în mod specific când au detectat Statele Unite deplasarea acestora către formaţiunile din apropierea Ucrainei. Însă doi dintre ei au spus că evoluţia a avut loc în ultimele săptămâni.

Oficialii ruşi au negat în mod repetat planul de atac al Ucrainei.

Dar Moscova afirmă că se simte ameninţată de legăturile tot mai mari ale Kievului cu Occidentul.

În urmă cu opt ani, Rusia a invadat Crimeea şi a susţinut forţele separatiste care au preluat controlul asupra unor mari părţi din estul Ucrainei.

Vladimir Putin a declarat vineri că Statele Unite şi NATO nu au abordat principalele condiţii transmise Rusiei, dar că Moscova este pregătită să continue să poarte convorbiri.

Joe Biden a spus că nu va trimite trupe americane sau aliate să lupte împotriva Rusiei în Ucraina, dar i-a transmis, joi, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un apel telefonic, că Washington-ul şi aliaţii săi sunt gata să răspundă decisiv dacă Rusia invadează fostul stat sovietic, conform unei transcrieri emise de Casa Albă.

Statele Unite şi aliaţii săi au spus că Rusia se va confrunta cu sancţiuni economice dure dacă va ataca Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor