Putin în Israel: Islamizarea Orientului Mijlociu a lăsat în umbră dosarul nuclear iranian

Venirea la putere a mişcării fundamentaliste islamice Fraţii Musulmani în Egipt şi, în curând, probabil, şi în Siria, a plasat pe planul doi chestiuni presante, ca dosarul nuclear iranian sau furnizările de gaze ruseşti în Israel, în cadrul convorbirilor purtate luni, în Israel, între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează marţi mass-media israeliene de limbă rusă, între care portalul MigNews.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (Lior Mizrahi / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2012

Venirea la putere a mişcării fundamentaliste islamice Fraţii Musulmani în Egipt şi, în curând, probabil, şi în Siria, a plasat pe planul doi chestiuni presante, ca dosarul nuclear iranian sau furnizările de gaze ruseşti în Israel, în cadrul convorbirilor purtate luni, în Israel, între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, relatează marţi mass-media israeliene de limbă rusă, între care portalul MigNews.

Cel puţin în problema influenţei islamice în Orientul Mijlociu, Rusia şi Israelul au un punct de vedere comun. Ambele ţări sunt îngrijorate din cauza formării unui lanţ de guverne musulmane, care au venit sa înlocuiască regimurile laice în tot Orientul Mijlociu - anul trecut, în Libia, ieri în Egipt, mâine - poimâine în Siria. Acest proces reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii în regiune, fiind mai important chiar decât existenţa armelor nucleare în Iran, cel puţin aceasta s-a desprins în urma convorbirilor ruso-israeliene de luni.

Putin consideră, conform publicaţiei menţionate, că levierul (pârghia de manevră) se găseşte în mâinile preşedintelui american Barack Obama, care, în opinia sa, a permis venirea la putere a Fraţilor Musulmani în Egipt pentru a crea o ameninţare strategică la securitatea naţională a Rusiei. El a atras atenţia că flăcările islamismului radical mocnesc în continuare în Caucazul de Nord, precum şi în rândul populaţiei musulmane de pe Volga.

În ceea ce îl priveşte pe Netanyahu, dincolo de calmul afişat în felicitarea exprimată cu ocazia alegerii noului preşedinte democratic al Egiptului se întrevedea un freamăt interior, după cum remarcă ziariştii israelieni. După căderea regimurilor laice în Orientul Mijlociu, Israelul se teme că la rând vine Siria, unde la putere s-ar putea instaura forţe islamiste, lăsând Iordania absolut vulnerabilă: monarhul haşemit prieten al statului evreu ar putea fi răsturnat de Fraţii Musulmani din Iordania.

Astfel, Israelul se va trezi sub asediul a trei vecini islamişti, 'moderaţi', potrivit lui Obama, 'extremişti şi expansionişti', conform lui Putin şi Netanyahu, scrie MigNews.com.

Spre deosebire de premierul israelian, locatarul de la Kremlin nu-şi ascunde dezaprobarea faţă de politica 'proislamică' a actualului lider de la Casa Albă . Declaraţiile sale în sprijinul preşedintelui sirian Bashar al-Assad la recentul summit G20 din Mexic s-au dorit a fi un avertisment dat SUA împotriva planurilor lor de viitor privind instalarea unor regimuri islamiste, aşa-zise 'moderate' în Orientul Mijlociu.

De aceea nu este surprinzător că discuţia dintre Putin şi Obama în cadrul G20 a fost caracterizată drept 'sinceră', adică 'dificilă', în traducere din limbajul diplomatic, însemnând de fapt 'luarea unei pauze în resetarea' relaţiilor bilaterale ruso-americane.

Premierul Netanyahu continuă să-i zâmbească lui Obama, strângând din dinţi în fata avalanşei de pericole puse în mişcare de liderul american, comentează portalul menţionat, adăugând că, în condiţiile în care ameninţările bat din toate părţile la porţile Israelului, Netanyahu este gata să coopereze cu Moscova în probleme-cheie regionale.

Anul trecut, un regim islamic a venit la putere la Tripoli, iar peninsula de importanţă strategică din nordul Africii s-a transformat într-un centru important de contrabandă cu arme şi de infiltrare a teroriştilor islamişti. În prezent, Fraţii Musulmani se apropie de Israel dinspre Peninsula Sinai, iar Fâşia Gaza se află sub controlul mişcării fundamentaliste Hamas. La rând urmează alte state din regiune, care se pregătesc de o eventuală instalare a islamiştilor la putere.

Pentru Putin calculul este simplu: dacă islamiştii libieni sunt capabili să parcurgă 1.360 de km pentru a ajunge în Israel, ce i-ar opri să depăşească 2.558 de km pentru a ajunge în Caucazul rus?

În mod ironic, prima victimă a atentatului comis de terorişti libieni veniţi prin Sinai în Israel a fost un musulman arab israelian din Haifa. În ziua de 18 iunie, când Obama şi Putin au avut o discuţie 'sinceră' la Las Cabos.

Acum, preşedintele Barack Obama continuă să-l preseze pe liderul rus să accepte un compromis pentru Siria: vicepreşedintele sirian Farouk al-Shara, un musulman sunnit, ar urma să-l înlocuiască pe Bashar al-Assad, având ca aliat o rudă a acestuia, şeful adjunct al Statului Major, generalul Asif Shawkat, care ar fi principalul instigator al masacrului din ţară. Printr-un astfel de scenariu, Washingtonul speră să-l convingă pe Assad să ia calea exilului la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor