Putin a evitat să promită Israelului că va influenţa asupra problemei nucleare iraniene (revista presei)

Vizita preşedintelui rus în Israel, în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, este în atenţia presei moscovite de marţi. Liderul de la Kremlin a inaugurat, împreună cu omologul său israelian, Shimon Peres, un memorial dedicat ostaşilor armatei roşii care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial.
Vladimir Putin. (Lior Mizrahi / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2012

Vizita preşedintelui rus în Israel, în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, este în atenţia presei moscovite de marţi. Liderul de la Kremlin a inaugurat, împreună cu omologul său israelian, Shimon Peres, un memorial dedicat ostaşilor armatei roşii care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. În ciuda întrebărilor directe privind problema nucleară iraniană, domnul Putin nu le-a promis israelienilor că va influenţa asupra raportului de forţe.

Komsomolskaia Pravda redă un fragment din discursul lui Shimon Peres la ceremonia de inaugurare a memorialului. 'Când aţi fost ales preşedinte, aţi afirmat că nu veţi permite ca Rusia să fie îngenuncheată, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Rusia nu a permis ca întreaga lume să fie îngenuncheată. Acest memorial este nu doar în amintirea eroismului, ci şi un far al speranţei. (...) Rusia poate aduce o contribuţie decisivă astăzi la problema păcii în Orientul Apropiat. Aţi venit cum nu se poate mai la timp', i s-a adresat Peres lui Putin.

RBK-daily semnalează că Peres şi-a încheiat pătrunzătorul discurs despre victoria soldaţilor ruşi asupra nazismului cu un pasaj despre misiunea pacificatoare a preşedintelui rus. El avea în vedere programul nuclear iranian, care provoacă preocupări în rândul conducerii israeliene. 'Vom aştepta cu cronometrul...', a spus şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, arătând astfel că ţara sa este gata să lovească vecinii. Putin a răspuns, nu mai puţin pătrunzător, că, 'pentru Rusia, amintirea războiului este sfântă şi noi preţuim că aceste sentimente sunt împărtăşite şi în Israel'. Lumea este în continuare fragilă, a remarcat filosofic Putin, fără a comenta rugămintea de a 'aduce pace în Orientul Apropiat'. În ciuda încercărilor repetate de a obţine un răspuns răspicat vizând Iranul, domnul Putin a ocolit diplomatic aceste aspecte, adaugă RBK-Daily.

Novîe Izvestia notează că vizita lui Putin a impresionat plăcut conducerea israeliană, mai ales pe fondul refuzurilor repetate ale preşedintelui american Barack Obama de a se deplasa în Israel. Rossiiskaia Gazeta relatează că Vladimir Putin a îndemnat părţile implicate în conflictul arabo-israelian să reia negocierile, adăugând că a discutat amănunţit cu Netanyahu despre situaţia din Siria şi problema nucleară iraniană. Putin a urcat Golgota, titrează Izvestia, menţionând că şeful statului rus a vizitat locurile sfinte din Ierusalim, inclusiv Biserica Sfântului Mormânt, Golgota şi Zidul Plângerii.

Nezavisimaia Gazeta aduce prognoze economice pesimiste, semnalând că industria rusă se afundă în al doilea val al crizei. Fostul consilier prezidenţial Andrei Illarionov afirmă că, din decembrie 2011, economia rusă este în recesiune. În comparaţie cu indicatorii optimi din ultimele 12 luni, în mai curent industria a scăzut cu 0,7%, volumul investiţiilor cu 8,9%, exportul cu 4,9%, iar importul cu 5,4%. Cel mai mult s-au redus investiţiile, exportul şi importul - indicatori care în anii precedenţi au constituit motorul creşterii economice a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor