Ministrul austriac de Finanţe nedumerit de avertismentul venit de la S&P
alte articole
Ministrul austriac de Finanţe, Michael Spindelegger, a recunoscut miercuri că nu înţelege care sunt motivele care au determinat agenţia de evaluare Standard & Poor's să lanseze un avertisment faţă de băncile austriece, după ce Guvernul de la Viena a anunţat că investitorii ar putea să piardă o parte din bani pentru salvarea unei bănci, transmite CNBC.
'Nu pot să înţeleg şi la fel nici băncile nu pot înţelege', a declarat Michael Spindelegger.
Standard & Poor's a plasat marţi sub supraveghere cu implicaţii negative ratingul a şapte mari bănci din Austria, ceea ce înseamnă că în decurs de trei luni ar putea retrograda băncile Erste Bank, Raiffeisen Bank şi UniCredit Bank Austria. Decizia S&P vine în contextul în care Guvernul austriac a anunţat că va propune un proiect legislativ potrivit căruia deţinătorii de obligaţiuni de la Hypo Alpe Adria ar urma sa piardă o parte din banii lor în cadrul programului de salvare a băncii.
Potrivit S&P, noul act legislativ este unul neaşteptat şi ar putea semnala 'o slăbire a sprijinului oferit de stat pentru băncile de importanţă sistemică'.
În schimb, Spindelegger a apreciat că proiectul de lege, care ar transforma Hypo Alpe Adria într-o bancă de rebuturi, a fost vehiculat anterior. 'Aceasta nu este o surpriză pentru nimeni. Am decis acest lucru în urmă cu trei luni în consiliul de miniştrii', a spus Spindelegger. În plus, ministrul austriac de Finanţe a contrazis ideea că noua lege va fixa un precedent pentru investitorii care vor suporta pierderile pentru alte cazuri viitoare de falimente bancare. 'Acesta este un caz special. Nicio altă bancă nu este implicată', a precizat Spindelegger.
Potrivit proiectului legislativ un pachet de datorii subordonate Hypo Alpe Adria în valoare de 890 milioane de euro vor fi şterse, ceea ce înseamnă că cetăţenii nu vor suporta întregul cost al colapsului băncii. În plus, potrivit presei, Guvernul austriac va încerca să obţină şi o contribuţie de 800 milioane de euro din partea băncii germane Bayern Landesbank, care era coproprietarul Hypo Alpe Adria înainte ca aceasta din urmă sa ajungă în mâinile statului, în 2009.