Putin este gata să implementeze noul sistem de rachete hipersonice Avangard

Vladimir Putin a declarat că ţara sa are un nou tip de armă strategică, imposibil de interceptat. Comentariile au fost făcute pe fondul deteriorării relaţiilor ruso-americane.
Vladimir Putin (Valery Sharifulin | TASS | Getty Images)
Andrei Popescu
27.12.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri testarea reuşită a unei noi rachete hipersonice capabile nuclear, afirmând că racheta este un “cadou excelent de Anul Nou pentru naţiune”.

Liderul rus a făcut cometariile la Moscova, după ce a urmărit o transmisie în direct privind testarea cu succes a noului sistem de rachete hipersonice Avangard, descrisă de Kremlin ca un test înaintea implementării noului sistem de rachete, potrivit Deutsche Welle.

Kremlinul a declarat că testul a implicat lansarea unei rachete Avangard de la baza pentru rachete Dombarovski din sudul Munţilor Urali cu scopul de a lovi o ţintă de antrenament aflată în Peninsula Kamceatka din estul îndepărtat al Rusiei, la o distanţă de 6.000 km.

“Avangard nu poate fi interceptată de niciun mijloc de apărare antirachetă deţinut de un potenţial adversar”, a declarat Putin, adăugând că sistemul de rachete ar putea fi implementat începând de anul viitor în cadrul forţelor armate ale Rusiei.

În luna martie, Putin a anunţat o serie de noi arme, inclusiv Avangard, în cadrul unuia dintre cele mai belicoase discursuri ale sale din ultimii ani, spunând că ele ar putea să lovească orice punct din lume şi să evite un sistem anti-rachetă american.

Liderul rus a mai susţinut la acea vreme că racheta ar putea zbura la o viteză de 20 de ori mai mare decât viteza sunetului, astfel fiind imposibil de interceptat de orice sistem de apărare antirachetă cunoscut în prezent.

Rachetă poate lovi “precum un meteorit, precum o minge de foc”, a mai precizat Putin în discursul său.

Testul aparent reuşit a fost efectuat în condiţiile în care tensiunile dintre Washington şi Moscova au crescut la niveluri nemaiîntâlnite de la Războiul Rece.

În contextul tensiunilor provocate de rolul Rusiei în conflictele din Ucraina şi Siria şi acuzaţiile privind presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016, administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat intenţia de a se retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară, care a fost semnat în 1987, SUA acuzând Rusia de nerespectarea prevederilor acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor