Rusia: Ucraina ar putea trece la acţiuni de luptă pe scară largă

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe. (Getty Images)

Ministerul rus de Externe a afirmat că “este destul de posibil” ca Ucraina, în următoarele zile, “să treacă la acţiuni de luptă pe scară largă”.

Oficialii ruşi au făcut luni declaraţii ce nu au fost confirmate pănă în prezent cu privire la posibila lansare a unor acţiuni de luptă pe scară largă de către Kiev. Astfel, Ministerul rus de Externe a afirmat că “este destul de posibil” ca Ucraina, în următoarele zile, “să treacă la acţiuni de luptă pe scară largă”, iar Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a declarat luni la Moscova că Ucraina pregăteşte o “provocare” la graniţe în viitorul apropiat, potrivit RFE/RL.

Declaraţiile neconfirmate sunt lansate într-un moment de tensiuni ridicate între cele două ţări de când Rusia a confiscat 3 nave ale Marinei ucrainene şi echipajele acestora în apropierea Strâmtorii Kerci în 25 noiembrie. SUA şi Uniunea Europeană au denunţat acţiunea şi au cerut Kremlinului să elibereze imediat navele şi marinarii.

“Pe lângă o operaţiune terestră, Kievul ia de asemenea în considerare o altă opţiune pentru a amplifica tensiunile regionale şi pentru a extinde legea marţială", a spus Zaharova. "Suntem într-adevăr îngrijoraţi de numărul tot mai mare de rapoarte întocmite de ‘experţi’ şi publicate în mass media ucraineană referitoare la posibilitatea utilizării agenţilor chimici de către [militanţii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei]”.

“Aceste circumstanţe ne oferă motive să presupunem că strategii Kievului au analizat în amănunţime tacticile supervizorilor străini cu privire la înscenarea de provocări care implică utilizarea armelor de distrugere în masă şi sunt pregătiţi să le pună în aplicare”, a adăugat Zaharova.

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat că Rusia a început să desfăşoare forţe terestre şi echipamente militare de-a lungul frontierei dintre cele două ţări.

Discutând la un eveniment militar în Kiev, Poroşenko a afirmat în 1 decembrie că Rusia a desfăşurat peste “80.000 de soldaţi, 1.400 piese de artilerie şi lansatoare de rachete, 900 de tancuri, 2.300 de vehicule blindate de luptă, 500 de avioane şi 300 de elicoptere” în apropierea frontierei.

În 22 decembrie, Rusia a trimis peste 12 avioane de vânătoare avansate în regiunea ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

Forţele guvernamentale ucrainene au fost implicate într-un conflict militar cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei începând cu aprilie 2014, care a izbucnit la o lună după anexarea Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe