Putin consideră că a sosit momentul îmbunătăţirii relaţiilor ruso-americane. Pompeo se duelează cu Lavrov
alte articole
Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, au discutat marţi, la Soci, despre o serie de probleme legate de securitate, de la controlul armelor nucleare până la relaţiile tensionate dintre SUA şi Iran, sau criza din Venezuela şi Ucraina. În plus, cei doi oficiali au avertizat în ceea ce priveşte amestecul în alegeri şi interferenţele în ţările lor, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. La întâlnirea din Soci a participat şi preşedintele rus Vladimir Putin.
Ca răspuns la avertismentul lui Pompeo ca Rusia să nu interfereze vreodată în alegerile prezidenţiale americane, referindu-se în mod specific la alegerile din 2020, Lavrov a afirmat: “Putem discuta despre acest subiect la nesfârşit, dar până când nu avem dovezi clare pe masă nu putem avea o discuţie matură despre această problemă”, potrivit RT.
Adresându-se reporterilor după întâlnirea cu Pompeo, Lavrov a declarat că i-a înmânat oficialului american un “memorandum” privind interferenţa Statelor Unite în Rusia, deşi nu a oferit detalii privind conţinutul acestuia, precizând doar: “Suntem pregătiţi să discutăm despre acest subiect”.
Cei doi oficiali şi-au exprimat speranţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor Statelor Unite cu Rusia. Reuters a precizat:
Aflat în Rusia pentru prima dată în calitate de secretar de stat, Pompeo s-a confruntat public cu Lavrov în probleme care au variat de la Ucraina până la Venezuela. După întâlnirea lor, ambii diplomaţi au afirmat că există neînţelegeri în multe chestiuni.
“I-am spus clar ministrului de Externe Lavrov ... că interferenţa în alegerile americane este inacceptabilă. Dacă ruşii s-ar implica în aşa ceva în 2020, acest lucru ar face ca relaţia noastră să ajungă la un nivel şi mai coborât decât a fost până acum”, a susţinut el.
“I-aş încuraja să nu facă acest lucru. Nu vom tolera aşa ceva”.
Totuşi, imediat după summit, preşedintele rus Vladimir Putin a indicat în declaraţii publice convingerea sa că “[preşedintele american Donald] Trump doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia”.
De asemenea, în declaraţii adrsate reporterilor, Putin şi-a exprimat dorinţa de a reface în întregime relaţiile ruso-americane, potrivit AP, şi a lăudat raportul “destul de obiectiv” al procurorului special american Robert Mueller privind presupusa colaborare între campania Trump şi Kremlin cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016. Investigaţia lui Mueller a concluzionat că nici Trump şi nici alte persoane asociate cu campania sa prezidenţială nu au conspirat sau nu au colaborat cu Rusia pentru a influenţa alegerile.
“După cum ştiţi, cu doar câteva zile în urmă, am avut plăcerea să discut telefonic cu preşedintele SUA”, i-a declarat Putin lui Pompeo în cadrul summitului de marţi din Soci. “Am avut impresia că preşedintele [american] este înclinat să restabilească relaţiile şi contactele ruso-americane pentru a rezolva împreună probleme care reprezintă un interes comun”.
Pompeo a părut să spună acelaşi lucru după întâlnire, afirmând: “SUA este pregătită să găsească un teren comun cu Rusia, cât timp putem discuta în mod serios despre acele probleme”.
Potrivit Reuters, Pompeo a mai declarat: “Preşedintele Trump a clarificat faptul că se aşteaptă să existe o relaţie mai bună între ţările noastre. Acest lucru ar fi de folos şi popoarelor noastre. Şi cred că discuţiile de astăzi au fost un pas bun în această direcţie”.
Totuşi, secretarul de stat american a ţinut să precizeze că există o serie de disensiuni între Rusia şi SUA.
Venezuela
În mod previzibil, Pompeo a criticat “interferenţa” Rusiei în afacerile interne ale Venezuelei, menţionând totodată şi China, Cuba şi Iran.
“[Liderul socialist Nicolas] Maduro nu a adus decât suferinţă poporului venezuelean”, a declarat Pompeo reporterilor. “Sperăm că sprijinul Rusiei pentru Maduro va înceta”.
Lavrov a apărat dreptul venezuelenilor de a-şi alege propriul preşedinte şi a refuzat să îl recunoască pe autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, care se bucură de sprijinul Statelor Unite şi a peste 50 de alte ţări occidentale şi sud-americane.
“Democraţia nu poate fi realizată cu forţa. Ameninţările pe care le auzim la adresa guvernului Maduro, ameninţări care au fost rostite de oficiali americani... nu au nimic comun cu democraţia”, a mai declarat Lavrov reporterilor.
Iran
În privinţa tensiunilor dintre SUA şi Iran, Pompeo a declarat: “În mod fundamental nu dorim un război cu Iranul. Dar, în acelaşi timp, am spus clar iranienilor că, în cazul în care interesele americanilor sunt afectate, cu siguranţă că vom răspunde într-o manieră adecvată”.
Pentru a contracara orice posibil atac, SUA a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere B-52, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot, amplificând nivelul deja ridicat al tensiunilor provocate de reimpunerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, reimpunere ce a avut loc după ce preşedintele american Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.
În plus, marţi, preşedintele Trump a negat un raport al publicaţiei The New York Times (NYT), care a susţinut că administraţia SUA ar plănui să trimită 120.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu pentru cazul în care Iranul ar ataca forţele americane din zonă sau dacă ar accelera activităţile de construire a unei arme nucleare.
Impasul ucrainean
Pompeo l-a informat pe Lavrov că SUA nu şi-a schimbat poziţia privind anexarea ilegală de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, afirmând că sancţiunile economice vor rămâne în vigoare până când Rusia va schimba cursul.
După alegerile prezidenţiale ucrainene din luna aprilie, câştigate de actorul de comedie Vladimir Zelenski, Pompeo a declarat că Rusia ar trebui acum să “lucreze împreună cu noul preşedinte ales al Ucrainei pentru a aduce pace în estul Ucrainei”. De asemenea, el a adăugat că autorităţile ruse ar trebui să elibereze marinarii ucraineni capturaţi anul trecut într-un incident periculos în Strâmtoarea Kerci.