Putin chemat în faţa legii după ce i-a virat 1,75 miliarde $ ginerelui său

Aleksei Navalni, lider al opoziţiei ruse, a depus joi o plângere administrativă pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, acuzându-l de „conflict de interese”.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Maria Maevschi
12.02.2016

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin este acuzat că a încălcat legea federală „cu privire la combaterea corupţie”, în scopuri personale, semnând o dispoziţie privind acordarea sumei de 1,75 miliarde dolari ginerelui său. Astfel că activistul Aleksei Navalnyi solicită instanţei să-l forţeze să-şi corecteze încălcările, potrivit realitatea md.

Potrivit lui Navalnyi, fiica liderului rus, Katerina Tihonova este căsătorită cu Kiril Şamalov, căruia Putin i-ar fi dat suma de 1,75 miliarde dolari. Şamalov deţine 21,3 % din acţiunile celei mai mari întreprinderi petrochimice şi de prelucrare a gazelor din Federaţia Rusă, SIBUR.

Navalnyi a mai afirmat că după ce Kiril Şamalov a devenit proprietarul unui pachet de acţiuni atât de masiv, Vladimir Putin a emis personal un ordin prin intermediul căruia compania SIBUR primea 1,75 mlrd dolari din fondul bunăstării naţionale.

„Astfel, el personal a transmis ginerelui său o parte din bunăstarea poporului Rusiei. Avea dreptul? Din punct de vedere juridic, da. Avea acest drept, doar că trebuia să declare conflictul de interese”, a menţionat Navalnyi, pe pagina sa web.

În opinia politicianului rus, conflictul de interese în sine nu este o crimă, atenţionând doar că ar fi fost necesar să se ia măsurile necesare, să fie declarat acest conflict de interese şi să nu acorde banii.

„De fapt, cred că în această situaţie, Putin ar fi trebuit să declare: Vreau să acord bani companiei SIBUR, dar acolo este acţionar ginerele meu, de aceea aduc la cunoştinţă cetăţenilor ruşi despre acest conflict de interese. Să semneze Medvedev”, a adăugat politicianul rus.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat, fapt ce denotă o gravă încălcare şi prima dovadă a existenţă a corupţiei, este de părere Navalnyi.

„Şi legea, şi dreptul, şi bunul simţ sunt de partea noastră. Chiar dacă sunteţi susţinătorul lui Putin, puţin probabil că veţi insista asupra dreptului său de a împărţi miliarde rudelor sale. Noi nu cerem decât să recunoască conflictul de interese, să anunţe despre acesta, şi să nu mai ia asemenea decizii personal”, a conchis Aleksei Navalnyi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor