Ungaria suspendă legăturile diplomatice cu Olanda
alte articole
Remarcile ambasadorului olandez în Ungaria, Gajus Scheltema, au dus la o ruptură în relaţiile dintre cele două state UE şi au forţat Budapesta să ia „una dintre cele mai radicale măsuri în sectorul diplomatic”, retrăgându-şi ambasadorul din Haga.
Într-un interviu publicat joi în revista ungară de opoziţie 168 Ora, Scheltema a criticat refuzul Budapestei de a participa la un controversat plan UE de relocalizare a solicitanţilor de azil pe baza unor cote obligatorii, exprimându-şi temerile cu privire la corupţia şi libertatea presei din Ungaria. De asemenea, el a criticat campania guvernului premierului Viktor Orban împotriva miliardarului George Soros.
Totuşi, ceea ce a înfuriat cel mai mult Budapesta a fost faptul că diplomatul olandez a făcut paralele între guvernul ungar şi grupul jihadist Statul Islamic.
„Aici întotdeauna are loc căutarea imediată a unui inamic”, a precizat Scheltema, acuzându-l pe premierul ungar că „creează inamici pe baza aceluiaşi principiu folosit de învinşii globalizării şi fanaticii religioşi”.
Interviul a fost publicat în limba ungară, deşi rămâne neclar în ce limbă a avut loc.
Budapesta contraatacă
După interviu, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anunţat că Budapesta îşi va retrage ambasadorul din Haga şi va interzice accesul lui Scheltema în toate ministerele şi instituţiile de stat din Ungaria.
„Relaţiile la nivelul de ambasadori au fost suspendate pe o perioadă indefinită”, a afirmat ministrul ungar.
Szijjarto a descris decizia ca „una dintre cele mai radicale măsuri în sectorul diplomaţiei”, adăugând că va cere Ministerului olandez de Externe să clarifice care este poziţia sa în privinţa remarcilor lui Scheltema. „Nu ne vom mulţumi cu o explicaţie oferită în spatele uşilor închise”, a mai precizat oficialul ungar.
Ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a declarat vineri că este „stânjenit” de comentariile ambasadorului Scheltema, adăugând că acele „comparaţii nu ar fi trebuit să fie făcute”.
„Din punctul meu de vedere, este clar faptul că nu există nicio legătură între terorism şi acţiunile guvernului ungar”, a declarat Koenders pentru agenţia de ştiri olandeză ANP. „Nu îmi pot imagina că ambasadorul a dorit să afirme acest lucru”.
Premierul ungar Viktor Orban s-a confruntat în mai multe rânduri cu UE cu privire la poziţia dură a Budapestei asupra imigraţiei, pe care a descris-o ca fiind „calul Troian al terorismului”.
Orban a declarat recent că există anumite “puteri” care vor să slăbească şi să înlăture guvernul de la Budapesta pentru a putea elimina obstacolul din calea fluxului migraţionist şi a făcut trimitere directă la simpatizanţii magnatului George Soros şi la „birocraţii de la Bruxelles”.
Mai mult, Orban a mai susţinut că „există un plan al lui Soros”, care deja a început să recruteze voluntari pentru a-l implementa, respectivul plan vizând aducerea în Europa a unui milion de emigranţi din lumea musulmană şi repartizarea acestora între ţările membre ale Uniunii Europene.