Putin atacă conducerea fostei Uniuni Sovietice pentru dezarmarea nucleară
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi un atac la adresa fostei conduceri a Uniunii Sovietice învinuind-o de protejarea poziţiei dominante a Statelor Unite în detrimentul intereselor Rusiei, la o întâlnire cu personalul militar.
Liderul rus a criticat fosta conducere sovietică pentru că a acceptat dezarmarea nucleară unilaterală. Pe de altă parte, Putin a lăudat puterea militară revigorată a Rusiei.
Putin a urmărit să consolideze puterea capabilităţilor de apărare a ţării sale, în condiţiile în care doreşte să concureze cu SUA şi China în acest domeniu, potrivit Express.co.uk.
“Numai Dumnezeu ştie de ce conducerea Uniunii Sovietice a acceptat această dezarmare unilaterală, dar lucrul a fost făcut, şi partenerii noştri au continuat să dezvolte astfel de arme”, a afirmat Putin.
Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan au semnat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) în 1987 cu scopul de a reduce capacităţile nucleare ale ambelor ţări.
Până în 1 iunie 1991, fosta Uniune Sovietică a distrus 1.846 de arme nucleare, iar SUA a distrus doar 846.
Adresându-se liderilor militari, Putin a mai promis că va amplifica procesul de dezvoltare a armatei.
“Consolidarea capabilităţilor de apărare şi a securităţii Rusiei, precum şi construirea unei protecţii fiabile împotriva ameninţărilor externe au fost şi rămân prioritatea noastră, sarcinile noastre cheie”, a afirmat el.
“Subliniez faptul că liderii politici şi guvernamentali, societatea şi toţi cetăţenii ţării noastre înţeleg perfect importanţa exclusivă şi vitală a acestor sarcini”.
El a făcut referire, în special, la capabilitatea nucleară a Rusiei, ameninţând că va începe din nou să dezvolte arsenalul nuclear al ţării.
Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va scoate SUA din tratatul INF atunci când va expira în 2020, deoarece Moscova nu a respectat termenii acordului.
Totuşi, Kremlinul a atacat Washingtonul pentru că deţine rachete de apărare în Europa, precizând că acest lucru încalcă spiritul INF.
Putin a declarat: “În cazul în care Statele Unite dizolvă tratatul – deja am precizat public şi consider că este necesar să o spun din nou direct – vom lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida securitatea”.
O cursă a înarmării va împinge lumea în pragul izbucnirii celui de-al doilea război rece, iar ambele ţări vor căuta să-şi extindă capabilităţile nucleare.
Acuzându-l pe Trump că va fi responsabil pentru orice conflict ce apare în viitor, Putin a afirmat că retragerea SUA din tratatul INF nu este compatibilă cu “aspiraţiile unei naţiuni care iubeşte pacea”.