Putin atacă conducerea fostei Uniuni Sovietice pentru dezarmarea nucleară

Preşedintele rus Vladimir Putin (Iuri Kadobnov/Getty Images)
Andrei Popescu
19.12.2018

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat marţi un atac la adresa fostei conduceri a Uniunii Sovietice învinuind-o de protejarea poziţiei dominante a Statelor Unite în detrimentul intereselor Rusiei, la o întâlnire cu personalul militar.

Liderul rus a criticat fosta conducere sovietică pentru că a acceptat dezarmarea nucleară unilaterală. Pe de altă parte, Putin a lăudat puterea militară revigorată a Rusiei.

Putin a urmărit să consolideze puterea capabilităţilor de apărare a ţării sale, în condiţiile în care doreşte să concureze cu SUA şi China în acest domeniu, potrivit Express.co.uk.

“Numai Dumnezeu ştie de ce conducerea Uniunii Sovietice a acceptat această dezarmare unilaterală, dar lucrul a fost făcut, şi partenerii noştri au continuat să dezvolte astfel de arme”, a afirmat Putin.

Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan au semnat Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) în 1987 cu scopul de a reduce capacităţile nucleare ale ambelor ţări.

Până în 1 iunie 1991, fosta Uniune Sovietică a distrus 1.846 de arme nucleare, iar SUA a distrus doar 846.

Adresându-se liderilor militari, Putin a mai promis că va amplifica procesul de dezvoltare a armatei.

“Consolidarea capabilităţilor de apărare şi a securităţii Rusiei, precum şi construirea unei protecţii fiabile împotriva ameninţărilor externe au fost şi rămân prioritatea noastră, sarcinile noastre cheie”, a afirmat el.

“Subliniez faptul că liderii politici şi guvernamentali, societatea şi toţi cetăţenii ţării noastre înţeleg perfect importanţa exclusivă şi vitală a acestor sarcini”.

El a făcut referire, în special, la capabilitatea nucleară a Rusiei, ameninţând că va începe din nou să dezvolte arsenalul nuclear al ţării.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că va scoate SUA din tratatul INF atunci când va expira în 2020, deoarece Moscova nu a respectat termenii acordului.

Totuşi, Kremlinul a atacat Washingtonul pentru că deţine rachete de apărare în Europa, precizând că acest lucru încalcă spiritul INF.

Putin a declarat: “În cazul în care Statele Unite dizolvă tratatul – deja am precizat public şi consider că este necesar să o spun din nou direct – vom lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida securitatea”.

O cursă a înarmării va împinge lumea în pragul izbucnirii celui de-al doilea război rece, iar ambele ţări vor căuta să-şi extindă capabilităţile nucleare.

Acuzându-l pe Trump că va fi responsabil pentru orice conflict ce apare în viitor, Putin a afirmat că retragerea SUA din tratatul INF nu este compatibilă cu “aspiraţiile unei naţiuni care iubeşte pacea”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor