Beijingul se opune transformării INF într-un tratat multilateral
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a anunţat că Washingtonul se va retrage din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), încheiat în 1987 cu fosta Uniune Sovietică, care stipulează distrugerea rachetelor de croazieră sau balistice cu lansare terestră cu rază de acţiune cuprinse între 500 km şi 5.500 km, motivând decizia prin faptul că Rusia a încălcat prevederile acordului. Moscova a declarat în mod constant că respectă tratatul.
Beijingul se opune transformării INF într-un tratat multilateral, precizând că este un tratat care a fost încheiat între fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite ale Americii, a declarat miercuri Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.
Remarcile au fost făcute după ce, în luna octombrie, Trump a sugerat că Beijingul ar trebui să devină parte a Tratatului INF. Ambasadorul rus în SUA, Anatoli Antonov, a declarat ulterior că tratatul ar trebui să includă nu doar Beijingul, ci şi state NATO, “în special Franţa şi Marea Britanie”.
Trump a anunţat intenţia ţării sale de a ieşi din INF din cauza presupuselor încălcări ale acordului de către Rusia, care a respins acuzaţiile ca fiind neîntemeiate. Moscova a manifestat la rândul său temeri privind respectarea tratatului de către Washington.
Acordul, încheiat în 1987 între fostul preşedinte american Ronald Reagan şi omologul rus Mihail Gorbaciov, prevede că durata acestuia va fi nelimitată şi că fiecare parte poate ieşi din el după ce furnizează dovezi substanţiale privind încălcările acordului comise de cealaltă parte.