Putin: Retragerea SUA din INF este “inoportună”. Rusia va face acelaşi lucru
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că planul americanilor de a se retrage din tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) este “inoportun” şi a avertizat că Moscova va face acelaşi lucru dacă SUA îşi va pune în aplicare ideea, potrivit RFE/RL.
Putin a făcut comentariile miercuri, la o zi după ce secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că Washingtonul va abandona INF dacă Moscova, în decurs de 60 de zile, nu va spune adevărul privind presupusa încălcare a tratatului de control al armelor.
De asemenea, remarcile liderului de la Kremlin au avut loc după ce Ministerul rus de Externe a precizat că a primit o notificare oficială că SUA intenţionează să se retragă din INF dacă Rusia nu remediază ceea ce Washingtonul insistă a fi încălcarea tratatului de către Moscova.
Putin a declarat că SUA urmăreşte să folosească Rusia pe post de ţap ispăşitor pentru prăbuşirea tratatului.
“Ei încearcă să dea vina pe cineva pentru acest... pas nepotrivit”, a declarat Putin jurnaliştilor la Moscova, adăugând că “nu au fost furnizate niciun fel de dovezi” privind încălcarea prevederilor tratatului de către ţara sa.
Este “mai simplu” ca SUA să afirme “Rusia este de vină”, a declarat liderul rus. “Dar nu este aşa. Suntem împotriva distrugerii acestui tratat”.
“Care va fi răspunsul din partea taberei noastre? Foarte simplu: şi noi vom face acelaşi lucru”, a adăugat Putin, indicând că Rusia nu va mai respecta tratatul dacă SUA se va retrage din el.
Tratatul INF interzice dezvoltarea, construirea şi desfăşurarea de rachete de croazieră şi balistice, cu lansare terestră şi cu rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 km.
Într-o declaraţie comună publicată marţi, miniştrii de externe din statele membre NATO au susţinut că Rusia “a dezvoltat şi desfăşurat un sistem de rachete, 9M729, care încalcă tratatul INF şi prezintă riscuri semnificative la adresa securităţii euro-atlantice”.
Miniştrii au cerut Rusiei “să revină de urgenţă la respectarea deplină şi verificabilă” a acordului, susţinând că acum “depinde de Rusia păstrarea tratatului INF”.
Oficiali ruşi au respins în repetate rânduri astfel de cereri, iar Putin nu a oferit nicio indicaţie că ţara sa plănuieşte să abandoneze sistemul 9M729, despre care a precizat că nu încalcă prevederile tratatului.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat miercuri reporterilor că notificarea oficială din partea SUA citează dovezi nespecificate privind presupusa încălcare a tratatului de către Rusia.
Zaharova a mai afirmat că Rusia a respectat mereu tratatul şi că îl consideră a fi “unul dintre stâlpii de bază ai stabilităţii strategice şi ai securităţii internaţionale”.
Miercuri la Moscova, şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a declarat ataşaţilor străini din domeniul apărării că retragerea SUA din acord va fi un “pas periculos care poate afecta în mod negativ nu doar securitatea europeană, ci şi stabilitatea strategică privită ca întreg”.
La întâlnirea miniştrilor de externe din ţările membre NATO de marţi, Pompeo a afirmat că Washingtonul va abandona INF în 60 de zile dacă Moscova nu distruge rachetele care nu respectă prevederile acordului.
“În timpul celor 60 de zile nu vom testa, produce sau desfăşura niciun sistem şi vom vedea ce se va întâmpla în această perioadă. Am discutat mult cu ruşii. Sperăm că îşi vor schimba cursul, însă nu există nicio indicaţie până în prezent că ei au vreo intenţia să facă acest lucru”, a declarat Pompeo jurnaliştilor în Bruxelles.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că deşi Moscova are o ultimă şansă de a se conforma tratatului INF, “noi trebuie să ne pregătim pentru cazul în care nu există tratat”.