Puterea vindecătoare a artelor interpretative
alte articole
Istoria artelor spectacolului este la fel de veche ca istoria fiinţelor umane. Asta se întâmplă pentru că artele interpretative - cântecul, dansul, pictura, cântatul la instrumente muzicale şi compunerea - sunt parte integrantă a vieţii umane.
Oamenii vă vor spune cât sunt de fericiţi când pot participa la astfel de activităţi şi mulţi vor menţiona faptul că au devenit mult mai sănătoşi de când pot cânta vocal sau la instrumente muzicale, dansa sau picta.
Medicina chineză are o teorie care poate explica modul în care artele spectacolului au efect vindecător şi cultivă viaţa umană.
Sistemele celor cinci organe
Medicina tradiţională chineză priveşte corpul uman dincolo de nivelul structural. Ea este capabilă să vizualizeze şi să înregistreze corpul uman la nivel energetic. Practicanţii medicinei tradiţionale chineze pot vedea că există o legătură între organele corpului şi modul în care gândim, simţim şi reacţionam la anumite lucruri, dincolo de ceea ce recunoaşte medicina modernă.
Medicina chineză percepe sistemul de organe ca o reţea energetică centrată pe cele cinci organe principale: ficatul, inima, splina, plămânii şi rinichii.
Fiecare organ este conectat fizic şi mental. De exemplu, ştim din medicina modernă că ficatul metabolizează şi detoxifică alimentele şi medicamentele. Cu toate acestea, potrivit medicinei chineze, el este de asemenea responsabil pentru văz şi starea noastră de spirit. Ficatul este responsabil pentru planificarea lucrurilor, luarea deciziilor şi judecată.
Ştim că rinichii produc urina şi curăţă fluidele organismului, dar, potrivit medicinei chineze, ei se ocupă şi de funcţia cerebrală, auditivă, sănătatea oaselor, fertilitate, controlul funcţiei sexuale, intestinului şi vezicii urinare, puterea voinţei şi motivaţia.
Splina este un organ major responsabil de digestie şi procesele metabolice. Datorită medicinei tradiţionale chineze ştim că splina este responsabilă şi de capacitatea noastră de a analiza, judeca şi procesa informaţia.
Vizualizat la nivel energetic, corpul uman este un sistem deschis, care interacţionează constant cu energia din mediul înconjurător. Prin urmare, tot ceea ce vedem, auzim şi simţim va avea efect asupra sănătăţii diferitelor organe, precum şi asupra modului în care gândim şi trăim.
Sunetul afectează sănătatea
Medicina chineză a identificat cinci sunete majore. Fiecare dintre ele are un impact diferit asupra organelor şi funcţiilor lor. Aceste cinci sunete se numesc "gong", "jiao", "shang", "zheng" şi "yu".
Atunci când cele cinci sunete sunt combinate într-o manieră lină, echilibrată, ele afectează pozitiv sistemele celor cinci organe. Prin urmare, această compoziţie echilibrată ajută la formarea unui echilibru energetic al corpului şi minţii.
Puterea vindecătoare a muzicii a fost mult timp recunoscută în întreaga istorie, iar oamenii pot simţi efectele muzicii.
Atunci când Yo-Yo Ma a fost întrebat despre puterea vindecătoare a muzicii, el a răspuns pur si simplu, "Nu este acesta scopul muzicii?"
Astăzi, multe spitale şi centre de sănătate folosesc muzica drept o formă de terapie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Stanford au descoperit că pacienţii vârstnici care suferă de depresie înregistrează o creştere a stimei de sine şi au o stare de spirit mai bună după ce participă la terapia prin muzică.
Cercetările au demonstrat că ascultarea unei muzici de calitate scade tensiunea arterială, stabilizează ritmul cardiac, ameliorează depresia, reduce anxietatea înainte de tratament, măreşte concentrarea şi creativitatea, diminuează nevoia de sedative şi analgezice (în timpul şi după intervenţii chirurgicale), reduce greaţa după chimioterapie şi, de asemenea, îmbunătăţeşte starea unei persoane bolnave de Parkinson.
Nu este de mirare faptul că în limba chineză caracterul pentru muzică este partea centrală a caracterului pentru medicină. De fapt, legenda spune că acest caracter chinezesc pentru medicină îşi are originea într-un eveniment istoric care implică muzica. Împăratul Galben, sau Huangdi, a învins o zeitate a războiului, pe nume Chi You, pentru că soldaţii săi au bătut puternic tobele de război.
La acea vreme, tobele erau deseori folosite pentru a inspira curaj şi a câştiga avantaj într-o luptă. În această luptă, datorită faptului că soldaţii au bătut puternic tobele, duşmanii lor au devenit inconştienţi.
Milostivul Împărat Galben a creat un instrument cu coarde pentru a vindeca sufletele celor învinşi, aducându-i înapoi la viaţă. Astfel, muzica a fost folosită pentru vindecare. Mai târziu, s-au folosit şi plante în acest sens, astfel că au fost combinate caracterele pentru muzică cu cele pentru plante.
Importanţa culorilor
Culoarea transmisă ca lumină este energie. Ea vorbeşte corpului, minţii şi sufletului nostru. Terapia prin culoare, numită şi cromoterapie, a fost folosită pentru vindecare din cele mai vechi timpuri. Există dovezi clinice care sugerează că terapia prin culoare poate modifica emoţiile şi chiar tensiunea arterială.
Există cinci culori de bază recunoscute în medicina chineză: verde, roşu, galben, alb şi negru. Fiecare culoare corespunde unui sistem de organe specific:
• Verde pentru ficat
• Roşu pentru inimă
• Galben pentru splină
• Alb pentru plămâni
• Negru pentru rinichi
Emoţiile
Toate acestea au legătură cu emoţiile. Dacă sunetul şi culoarea afectează energia sistemelor de organe ale omului, acestea vor afecta şi emoţiile umane. Fiecare sistem de organe are legătură cu o anumită emoţie:
• ficatul reflectă mânia
• inima - bucuria
• splina - grijile
• plămânii - tristeţea
• rinichii – teamă
Emoţiile umane normale sunt sănătoase. Cu toate acestea, atunci când emoţia devine excesivă şi scapă de sub control, acestea vor avea un impact negativ asupra minţii, trupului şi sufletului nostru şi vor perturba energia sistemelor noastre de organe.
Pe de altă parte, când energiile sistemelor noastre de organe sunt deranjate din alte motive, avem probleme şi cu starea de spirit. Prin urmare, orice lucru care păstrează oamenii echilibraţi din punct de vedere emoţional, va avea putere vindecătoare.
În scopul unei stări bune de sănătate şi vindecării naturale, mergeţi la spectacole muzicale liniştitoare, prezentate în culori frumoase.
Dr. Yang este psihiatru şi doctor în medicina chineză de a patra generaţie. El deţine un cabinet medical privat în New York City. Site-ul său: taoinstitute.com