Puritate ariană: Putin cere eliminarea cuvintelor străine din limba rusă
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la protejarea limbii ruse, criticând faptul că pe Internet şi în televiziune se folosesc cuvinte de origine străină.
Luând cuvântul marţi la o întâlnire comună a Consiliului pentru Relaţii Interetnice şi a Consiliului pentru Limba Rusă, Putin a declarat că există probleme evidente în ceea ce priveşte limba rusă.
Putin a făcut apel la găsirea unui “echilibru între protejarea valorilor şi a identităţii tradiţionale, pe de o parte, şi evitarea izolării faţă de procesele culturale globale, pe de altă parte.”
Mediul lingvistic general “este format acum în principal de mass media, Internet şi televiziune, unde normele pentru limbaj şi regulile gramaticale elementare sunt ignorate tot mai des, iar împrumuturile lingvistice din alte limbi sunt folosite excesiv, deseori fără o necesitate evidentă”, a declarat Putin celor câteva zeci de oficiali guvernamentali, scriitori şi responsabili cu educaţia, care au participat la acea întâlnire.
Pentru a se îmbunătăţi situaţia, guvernul rus a lansat un număr de iniţiative, incluzând declararea anului 2015 drept Anul Literaturii în Rusia.
Făcând o referire evidentă la Ucraina şi statele Baltice, Putin a declarat că “alte ţări ... ignoră sau limitează dreptul grupurilor etnice de a-şi folosi limba lor nativă, [pentru] a desfăşura o politică dură şi agresivă de asimilare lingvistică şi culturală.”
“Vedem unde ar putea duce acest lucru: la divizarea societăţii în cetăţeni cu ‘drepturi depline’ şi cetăţeni ‘inferiori’, în ‘cetăţeni’ şi ‘non-cetăţeni’ şi chiar la conflicte interne tragice”, a avertizat Putin.
Conform lui Putin, în Rusia locuiesc 193 de grupuri etnice şi naţionalităţi care vorbesc aproape 300 de limbi şi dialecte. Dar, în ciuda acestei diversităţi lingvistice a ţării, peste 96% dintre cetăţenii Rusiei vorbesc limba rusă, a declarat şeful de la Kremlin.
Multe regiuni ruse au câteva limbi de stat. Putin a menţionat în mod specific Crimeea, care a fost anexată de Rusia anul trecut şi de atunci a avut 3 limbi oficiale de stat – rusa, ucraineana şi tătara crimeeană.
Rusia a anunţat că va cheltui 20,5 milioane de ruble pentru a pregăti 1.500 de profesori de limbă rusă în Crimeea, a raportat marţi agenţia de ştiri RIA Novosti.
Anexarea Crimeei a dus la răcirea relaţiilor dintre Occident şi Rusia şi a fost urmată de izbucnirea unui conflict separatist în estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu peste 6.100 de morţi.
Pe lângă “promovarea culturii şi limbii ruse” în Crimeea, conducerea rusă a anunţat că este pregătită să îşi intensifice prezenţa militară în peninsula ucraineană anexată, motivând această decizie prin faptul că Alianţa militară vestică îşi amplifică activităţile în estul Europei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.