Kremlinul vânează ONG-urile ruseşti printr-o lege a grupurilor “indezirabile”

Pe peretele exterior al sediului din Moscova al grupului pentru drepturile omului Memorial scrie “agent strain”.
Pe peretele exterior al sediului din Moscova al grupului pentru drepturile omului Memorial scrie “agent strain”. (Getty Images)

Duma de Stat a aprobat cea de-a doua lectură a unui proiect de act normativ care va permite autorităţilor ruse să eticheteze ONG-urile străine ca fiind “indezirabile” pentru stat şi să le închidă. Tania Lokşina de la Human Rights Watch susţine că victimele reale sunt de fapt activiştii ruşi locali, conform Deutsche Welle.

Conform proiectului de lege, procurorii vor fi capabili să eticheteze unele organizaţii străine ca fiind indezirabile dacă acestea vor reprezenta “o ameninţare pentru fundaţia ordinii constituţionale a Federaţiei Rusiei, pentru capacitatea de apărare a ţării sau pentru securitatea de stat.”

Toţi cei care lucrează pentru aceste grupuri listate ar putea primi amenzi usturătoare sau sentinţe cu închisoarea de până la 6 ani. Legea va fi aplicată şi în cazul organizaţiilor ruseşti care primesc fonduri sau cooperează cu astfel de grupuri străine. Ministerul rus al Justiţiei va fi responsabil cu administrarea listei grupurilor “indezirabile”.

Legiuitorii ruşi din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, au adoptat proiectul de lege în cea de-a doua lectură la sfârşitul săptămânii trecute cu 442 voturi şi 3 voturi contra. Legislaţia trebuie să treacă de o a treia lectură în această săptămână şi apoi legea urmează să fie promulgată de preşedintele Vladimir Putin, dar aceşti paşi sunt consideraţi ca fiind doar nişte formalităţi.

Comunicaţiile activiştilor ruşi cu organizaţiile “indezirabile”, participarea lor la evenimente internaţionale coordonate de aceste grupuri vizate sau distribuirea materialelor acestor grupuri pe reţelele sociale ar putea fi văzute ca o implicare a activiştilor în activităţi care merg împotriva acestei posibile legi şi ar putea genera deschiderea de procese penale, a declarat Lokşina, conform Moscow Times.

O versiune iniţială a proiectului de lege, prezentată Dumei în luna ianuarie, a propus vizarea tuturor organizaţiilor străine şi internaţionale văzute ca o ameninţare pentru securitatea de stat, pentru ordinea publică şi “sănătatea” populaţiei sale. După o serie de amendamente aduse textului înaintea celei de-a doua lecturi, proiectul de lege s-a axat pe ONG-uri.

În conformitate cu legislaţia propusă, biroul Procuraturii Generale va decide dacă o organizaţie este sau nu “indezirabilă” pe baza unor dovezi furnizate de alte departamente federale, precum agenţiile de securitate sau organismele de aplicare a legii.

Avocatul opoziţiei Dmitri Gudkov, unul dintre cei 3 legiuitori care au votat împotriva proiectului, a avertizat într-un material video săptămâna trecută că, pe lângă încălcarea drepturilor civile, această legislaţie ar putea amplifica scurgerile de capital în afara ţării şi ar putea înrăutăţi climatul de investiţii, mai susţine Moscow Times.

Acest proiect de lege merge pe urmele unei alte legi care a permis Kremlinului să îşi consolideze controlul asupra ONG-urilor interne. În 2012, Rusia a adoptat o legislaţie care cere oricărei organizaţii nonguvernamentale ce primeşte fonduri străine sau se implică în activităţi politice larg definite să adopte voluntar etichetarea politică de “agent străin” şi să se înregistreze la Ministerul rus al Justiţiei. Acest Minister a primit ulterior dreptul de a impune unilateral eticheta de “agent străin” acelor ONG-uri care ezită să adopte de bună voie etichetarea. Astfel, pe lista de “agenţi străini” a Ministerului Justiţiei figurează în prezent 62 ONG-uri ruseşti.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe