Puigdemont susţine că va declara independenţa Cataloniei “în câteva zile”
alte articole
Liderul secesionist catalan Carles Puigdemont a declarat marţi, pentru BBC, că guvernul său va “acţiona la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare”, în contextul declanşării protestelor pro-independenţă în regiunea prosperă a Cataloniei.
Puigdemont a avertizat că, dacă guvernul spaniol va încerca să intervină şi să preia controlul asupra guvernului catalan, aceasta ar fi o “eroare care schimbă totul”.
Autorităţile catalane au declarat că aproximativ 90% dintre cei 2,26 milioane de participanţi la referendumul pentru independenţă din 1 octombrie au votat în favoarea separării de Spania. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a fost de 42% din cei 5,34 milioane de alegători înregistraţi în regiune.
Curtea Constituţională a Spaniei a decis că referendumul este ilegal, iar poliţia spaniolă a intervenit pentru a bloca secţiile de votare în ziua votului. Aproximativ 900 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre forţele de ordine şi alegători.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a numit votul o “bătaie de joc la adresa democraţiei”, adăugând că, înainte de referendum, Comisia Europeană şi-a exprimat suportul pentru poziţia Madridului.
Într-un discurs televizat, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a acuzat marţi liderii secesionişti de încălcarea principiilor democratice şi divizarea societăţii catalane.
Într-o rară intervenţie a monarhului, Felipe a declarat că “iresponsabilul comportament” al liderilor catalani a subminat armonia societăţii din regiune.
“Astăzi, societatea catalană este fracturată şi în conflict”, a afirmat Felipe, adăugând că la votul de duminică au avut loc “momente foarte serioase care au afectat democraţia noastră”.
Regele spaniol a precizat că monarhia este dedicată să respecte Constituţia Spaniei şi “este responsabilitatea puterilor de stat legitime să asigure ordinea constituţională”.
Discursul regelui Felipe nu a menţionat în mod direct măsurile violente la care a recurs poliţia spaniolă pentru a opri referendumul.
În Barcelona, marţi, angajaţii la stat şi-au părăsit locurile de muncă, ceea ce a determinat, printre altele, blocarea metroului. Au fost instalate pichete de-a lungul marilor artere, iar suporterii mişcării separatiste au ieşit pe străzi pentru a reitera cererile pentru independenţă.
Potrivit Bloomberg, transportul public şi magazinele au fost închise, iar demonstranţii s-au adunat în centrul Capitalei catalane pentru a protesta împotriva violenţei poliţiei federale, reiterând cererile pentru independenţa de Spania.