PSD sprijină proiectul pensiilor speciale pentru aleşii locali
alte articole
După ce au avut grijă să-şi facă pensii de zeci de mii de lei, parlamentarii se vor îngriji, curând, şi de bătrâneţile aleşilor locali. Proiectul pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene are şanse mari să fie adoptat de Senat săptămâna viitoare, în ultima sesiune parlamentară din an. Senatul este Cameră decizională, proiectul urmând să fie trimis apoi preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
Comentând iniţiativa legislativă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi că după discuţii cu liderii partidului, concluzia este că social-democraţii vor vota acest proiect, pe motiv că primarii nu au salarii mari, însă au foarte multe responsabilităţi, relatează Mediafax.
"Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi. Ei sunt consideraţi funcţionari publici, însă nu au drepturile pe care le au funcţionarii publici", a declarat Dragnea.
La rândul său, Valeriu Zgonea, preşedinte executiv al PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că este de acord cu proiectul privind pensiile speciale pentru aleşii locali, afirmând că aceştia merită "un anumit respect" din partea statului şi, în absenţa unor astfel de pensii, va fi greu să aibă "o anumită integritate".
"Administraţia locală are nevoie de încredere. Un primar care semnează sute de milioane de euro fonduri europene şi are o salarizare de 2500-3000 de lei la un oraş de categoria I sau la un municipiu reşedinţă de judeţ va fi foarte greu să aibă o anumită integritate, o anumită decenţă şi responsabilitate", a delarat Zgonea, citat de Mediafax.
Preşedintele executiv al PSD a mai afirmat că în România sunt primari în funcţie de 25 de ani şi care, potrivit actualei legi, s-ar regăsi, la pensie, în situaţia în care veniturile lor ar fi foarte mici, având în vedere că au activat doar în administraţia locală.
Reamintim că, în condiţiile în care mulţi dintre bătrânii României primesc pensii sub limita subzistenţei, Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege vizând pensii speciale pentru aleşii locali.
Semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, UDMR, propunerea prevede că aleşii locali care au vârsta standard de pensionare, inclusiv cei care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ, vor beneficia de pensii speciale.
Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din îndemnizaţia brută lunară. Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat exercitată, care nu poate fi mai mică de doi ani. Îndemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi va fi suportată de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Este de remarcat totuşi că, în condiţiile în care tribunalele au fost umplute de aleşi locali acuzaţi că au băgat mâna până la cot în banul public, proiectul prevede, totuşi, că aceia care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie nu vor beneficia de pensie specială.