PSD lansează un nou atac în replică la propunerea unei dezbateri Iohannis-Ponta la Cotroceni

Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari aleşi prin vot electoral. În imagine, Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele
Parlament, prima şedinţă a noilor parlamentari aleşi prin vot electoral. În imagine, Gabriela Vrânceanu Firea-Pandele (Epoch Times România)

Purtătorul de cuvânt al campaniei prezidenţiale a candidatului Victor Ponta a deturnat invitaţia lansată de preşedintele Băsescu către candidaţi la preşedinţia ţării, Iohannis şi Ponta, de a organiza o dezbatere electorală la Cotroceni într-un nou scandal.

La câteva ore după ce şeful statului a propus ca dezbaterea între cei doi candidaţi la preşedinţia ţării să aibă loc la Palatul Cotroceni, unde vor putea avea acces toate televiziunile naţionale şi locale, Firea a acuzat că echipa „Băsescu-Iohannis vrea spectacol”.

„Echipa Băsescu-Iohannis iese la rampă. Vor spectacol, nu dezbatere, pentru că Iohannis fuge de invitaţia televiziunilor. Ca de obicei, Băsescu îl ajută pe Iohannis, pentru ca el e omul lui. Ne-am săturat de scandalul domnului Băsescu din ultimii 10 ani. Televiziunile sunt cele mai serioase. Îl aşteptăm pe Klaus Iohannis la tv începând de luni seara”, a declarat Gabriela Firea, citată de obieciv.info, relansând una din principalele teme de campanie electorală a lui Victor Ponta, şi anume un tandem Băsescu-Iohannis.

Reamintim că invitaţia şefului statului a survenit în contextul în care PSD şi ACL nu au reuşit să ajungă la un acord în ceea ce priveşte organizarea unei/unor dezbateri între Ponta şi Iohannis. În timp ce echipa lui Iohannis a cerut ca dezbaterea să aibă loc pe un teren neutru, precum o universitate sau Parlamentul, PSD-ul a insistat pentru dezbateri la televiziuni de ştiri, respectiv Realitatea TV, B1 Tv, România TV, şi Antena 3.

„Traian Băsescu a luat notă despre faptul că cei doi candidaţi şi echipele lor de campanie nu pot conveni asupra unui loc neutru, în care să se desfăşoare dezbaterea/dezbaterile dintre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al României, domnul Victor-Viorel Ponta şi domnul Klaus Werner Iohannis. Convins că dezbaterile sunt esenţiale pentru democraţie şi pentru buna informare a electoratului, precum şi de faptul că dezbaterea/dezbaterile sunt dorite de cei doi candidaţi, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face următoarea propunere pentru desfăşurarea dezbaterilor dintre domnul Victor-Viorel Ponta şi domnul Klaus Werner Iohannis:

Loc de desfăşurare - Palatul Cotroceni, în Sala Unirii sau în Sala de Spectacole; Preluarea de către televiziuni a dezbaterii/dezbaterilor se poate face prin fibră optică, în condiţii tehnice excelente şi egale pentru toate televiziunile naţionale şi locale care doresc (în momentul de faţă Palatul Cotroceni poate asigura semnal pentru minim 30 televiziuni şi dacă este nevoie se pot crea imediat facilităţi suplimentare); Capacitatea celor două săli permite participarea a câte 50 - 70 de susţinători din partea fiecărui candidat; Disponibilitatea celor două spaţii (Sala Unirii şi Sala de Spectacole) va fi asigurată în perioada 10 - 14 noiembrie 2014; Moderatorul/moderatorii dezbaterii/dezbaterilor vor fi conveniţi de cei doi candidaţi; Suportul tehnic pentru efectuarea transmisiei va fi asigurat de Societatea Română de Televiziune (camere de luat vederi şi operatori) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (semnal pentru televiziuni), a precizat Administraţia Prezidenţiala într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit comunicatului, Administraţia Prezidenţială, Societatea Română de Televiziune şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale garantează deplina neutralitate a organizării administrative şi a transmisiei TV prin tratament egal acordat candidaţilor, susţinătorilor acestora, televiziunilor şi radiourilor pe tot parcursul dezbaterii/dezbaterilor.

Totodată, în comunicatul preşedinţiei se mai preciză că, în perioada pregătitoare, dar şi în timpul dezbaterii/dezbaterilor preşedintele României, Traian Băsescu, nu se va afla în Palatul Cotroceni.

Şi Klaus Iohannis a comentat la invitaţia preşedintelui, declarând că echipa sa va continua negocierile: „Mi se pare că o dezbatere poate să fie organizată oriunde este o platformă publică independentă, accesibilă celor doi candidaţi şi întregii media. Orice se poate negocia dacă sunt satisfăcute aceste condiţii. O să rog echipa mea să continue negocierile şi sper să nu se termine prin declaraţii mincinoase, nu din partea echipei mele”, a afirmat Iohannis, pe care PSD-ul l-a acuzat "că fuge de dezbateri".

Mai menţionăm în context că ActiveWatch, agenţia de monitorizare a presei a adresat un apel către Ponta şi Iohannis, insistând asupra importanţei organizării unor dezbateri deschise, organizate pe un teren neutru.

ActiveWatch a considerat inoportună propunerea ca dezbaterile să fie găzduite de patru televiziuni de ştiri datorită comportamentului acestora atât în actuala campanie electorală cât şi în trecut, comportament care, potrivit Active Watch, nu oferă garanţii pentru o dezbatere echilibrată, echidistantă, competentă şi în limitele eticii profesionale.