PSD a promis 3.000 de ambulanţe. Arafat: E nerealizabil. Ar trebui să angajăm 30.000 de persoane noi
alte articole
În programul său de guvernare, PSD vorbeşte despre achiziţionarea a nu mai puţin de 3.000 de ambulanţe, una în fiecare comună, demers deloc fezabil care poate duce la cheltuieli "total nejustificate", consideră secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
"Cât despre cele 3.000 de ambulanţe, trebuie să spun că cei care au propus o astfel de soluţie decidenţilor politici au făcut acest lucru fără a lua în considerare mai multe aspecte. În primul rând, dacă vorbim de 3.000 de ambulanţe în sate, deci suplimentare, înseamnă personal suplimentar, iar ca să avem în fiecare ambulanţă măcar un ambulanţier şi un asistent, înseamnă că va trebui să angajăm un număr de 30.000 persoane noi la serviciile de ambulanţă, 15.000 ambulanţieri şi 15.000 asistenţi pe considerentul că pentru fiecare post permanent trebuie 5 persoane ca să acopere şi concediile şi să asigure o activitate continuă.
De unde vom angaja 15.000 asistenţi ca să deservească cele 3.000 ambulanţe? Şi de unde cei 15.000 ambulanţieri? Şi cum îi instruim într-un timp atât de scurt ca să lucreze pe ambulanţe? Şi ce facem cu înlocuirea parcului actual de ambulanţe din municipii, oraşe şi sate unde avem deja staţii şi echipaje? Acest proiect ar însemna că ne vor trebui în jur 1.400 de ambulanţe ca să înlocuim ce avem învechit la care să adăugăm 3.000 de ambulanţe suplimentare, în total 4.400 ambulanţe, la care să suplimentăm paralel personalul ambulanţei de la 12.000, cât este actualmente, la 42.000!", a scris Raed Arafat, pe pagina sa de Facebook.
Din punctul său de vedere, şeful DSU consideră că trebuie "mai multă responsabilitate" în analizarea acestor propuneri care sunt "nerealizabile" şi care pot duce la cheltuieli "total nejustificate pentru că nu este realmente nevoie de un astfel de număr de ambulanţe în România".
"Sistemul sanitar are nevoie de personal în secţiile de terapie intensivă, în UPU, în chirurgie şi nu numai la ambulanţă şi SMURD. De aici vine de fapt necesitatea unei viziuni responsabile pe dezvoltarea mai departe a sistemului integrat de urgenţă luând în considerare toate aspectele şi nu numai ce solicită reprezentanţii unor servicii de ambulanţă", a explicat Raed Arafat.
Secretarul de stat a arătat că, în prezent, numărul total de ambulanţe de urgenţă asigurate pe plan naţional este de aproximativ 1.000.
"Pentru informarea publicului, numărul total de ambulanţe de urgenţă asigurate actualmente pe plan naţional / 24 de ore de către serviciile de ambulanţă este în medie de 700 ambulanţe de tip B şi 70 ambulanţe de tip C2 la care se adaugă cele 290 echipaje SMURD din care 29 sunt de terapie intensivă mobilă. La ambulanţele terestre se adaugă elicopterele SMURD şi avionul. Cu alte cuvinte, numărul total de ambulanţe / 24 ore în România este de aproximativ 1.000 asigurate de servicile de ambulanţă şi de pompierii (SMURD) în colaborare cu unităţile de primiri urgenţe.
Aş fi extrem de bucuros dacă în următorii 4 ani am putea ajunge la 1200 -1300 echipaje, deci cu 200-300 echipaje suplimentare la ambulanţă şi SMURD distribuite inclusiv în zonele rurale, combinate şi cu echipaje de intervenţie la incendii şi la descarcerare, am reduce timpul de reacţie semnificativ, urmând să continuăm creşterea numărului de echipaje pe baza unor analize integrate şi aprofundate", a adăugat Raed Arafat.